De winkelwagen is leeg
De winkelwagen is leeg

Lesdag 18 november 2019

Maarn, maandag 18 november 2019

Het is weer een maandag waarop groep B van de Vinologenopleiding les heeft in Maarn. Na de files vanuit Nijmegen getrotseerd te hebben, komen we rond 9.45 uur aan in Maarn. Na een vlug kopje koffie met mijn proefgroepgenoten klinkt de bel: de wijnen zijn ingeschonken, we mogen het lokaal in. Als je me vroeger had verteld dat ik ooit les zou hebben in een lokaal dat naar wijn ruikt, zou ik raar hebben gekeken. Nu is het om de week raak! We lopen het lokaal in, en er heerst lichtelijke verwarring: de tafels staan niet in de gebruikelijke opstelling (in rijen naast elkaar), maar in groepjes! Nadat iedereen toch een plekje heeft gevonden, begint de les.

We beginnen met een stukje theorie van Udo Goëbel over terroir. Er ontstaat direct een discussie over de definitie van dit begrip: hoort menselijk ingrijpen hierbij of niet? Uiteindelijk concluderen we toch van wel, aangezien de mens bepaalt welke druivenvariëteit waar aangeplant wordt. Vervolgens gaat de les verder over de bodem, en in hoeverre de bodem invloed heeft op zaken als waterstress, suikergehalte en gewicht van de druiven. De uitkomsten zijn verrassend: waar wij als groep vaak dachten dat bodem veel invloed zou hebben, bleek dit weinig te zijn en andersom. Verhelderend! Na ca. 1,5 uur theorie mogen we aan de slag met de 4 rode wijnen die voor onze neus staan en ons al een tijdje verleidelijk hebben staan aankijken. We krijgen een half uur om elke wijn te proeven. Normaliter schrijven we van elke wijn een proefnotitie en bespreken we de wijnen vervolgens klassikaal. Nu moeten we van elke wijn een technische en een commerciële proefnotitie schrijven, en bepalen wat de waarde van de wijn is. Het tweede thema van de ochtend is namelijk: commercie. Zoals altijd gingen deze 30 minuten proeven snel voorbij en mochten we de proefnotities met ons groepje bespreken. Vervolgens moesten we als groep tot 1 technische en 1 commerciële proefnotitie komen, én van elke wijn de waarde hebben bepaald. Daarom stonden de tafels dus in deze opstelling. Al gauw bleek dat de meningen behoorlijk verdeeld waren, met name over het prijskaartje dat we aan de wijnen gehangen hadden. Het waren alle 4 Spätburgunders uit Baden, maar de geschatte prijzen varieerden van €6 tot €25. Vervolgens moest iedere groep een voorzitter aanwijzen die en plein public de resultaten mocht verkondigen. Gelukkig waren wij niet de enige die uiteenlopende resultaten hadden, de hele groep was vrij verdeeld. Eén van de Spätburgunders kreeg van ons een gemiddeld prijskaartje van rond de € 20 opgehangen, maar bleek maar liefst € 65 te kosten! Hieruit bleek maar weer eens hoe moeilijk het kan zijn om een wijn die nog niet op dronk is, op waarde te schatten. Rond half 1 was deze sessie voorbij en was het tijd voor de lunch.

Na de lunch kwam het middagprogramma. Dit keer stonden de gebieden Elzas, Loire, Jura en Savoie op het programma. Chris Alblas was de docent. Ik had erg uitgezien naar deze les, aangezien de Loire mijn favoriete (wijn)gebied is in Frankrijk. Ik heb hier namelijk op mijn 19e gewoond. Helaas moet ik met het schaamrood op mijn kaken toegeven dat ik toen voornamelijk Monaco dronk (bier met 7up en grenadine) en me niet verdiept heb in de plaatselijke wijncultuur. Chris Alblas nam ons deze middag mee op reis door deze mooie wijngebieden. Hij wist niet alleen ontzettend veel te vertellen over de wijnen en wijnculturen uit deze gebieden, maar hij strooide ook met culturele wetenswaardigheden en suggesties voor wijnbeurzen en wijnfeesten voor ons om te bezoeken. Ik kreeg gelijk zin om deze in mijn agenda te zetten, zo enthousiast vertelde hij erover. Er kwamen natuurlijk ook aardig wat wijnen aan bod, van een zachte Jacquère uit de Savoie tot een Cabernet Franc uit de Loire en een Gewurztraminer uit de Elzas. De wijnen werden in setjes gepresenteerd, en bij elk setje hoorde een aantal vragen. Bijvoorbeeld: in welke wijn ruik je berglucht? En in welke de zee? In welke wijn zit het meeste restsuiker? In welke wijn ruik je voornamelijk aardbeien en frambozen? Op deze manier konden we de wijnen goed van elkaar onderscheiden. We kregen ook nog een wijn met een fout, deze rook erg naar azijn. Voor we het wisten was het 17.00 uur en was de les voorbij. Al met al was het weer een ontzettend leerzame en interessante dag. Het is een hoop theorie, maar veel daarvan is deze middag echt tot leven gekomen.

Groet, Isabel

 

Privacy reglement | Disclaimer | © Wijnacademie