De winkelwagen is leeg

“Verslag van een proefavond van de Proefgroep 'Den Haag en omstreken'!”

Lesverslag 2018

Onze proefgroep heeft dertien leden. Velen komen uit Den Haag en omstreken. Mede door onze warme uitstraling hebben we echter ook leden uit Dordrecht, Numansdorp en zelfs uit Amsterdam weten aan te trekken. Twee derde van de leden zit professioneel in de wijn of de horeca, en de rest doet de opleiding uit hobby-overwegingen. Eén van ons is leraar op het ROC Mondriaan, voor hospitality onderwijs, en we zijn in de gelukkige omstandigheid dat we daar eens per twee weken bijeen mogen komen in een proeflokaal. Glazen, spuugbakken, waterkannen, alles is aanwezig. Super!

Vanavond staan de streken Rhône, Languedoc, Roussillon en Provence op het proefprogramma. Zoals gewoonlijk hebben we allemaal een opdracht gekregen van de coördinator om een wijn, wit of rood, uit een bepaalde AOP mee te nemen, zodat de gebieden een beetje evenwichtig zijn gecoverd en we 12 wijnen te proeven hebben. Iedereen kwijt zich altijd zeer consequent van zijn opdracht. Zo ook vanavond.

Aangezien in “Sud de France” overwegend rood wordt geproduceerd hebben we voor 3 wit en 9 rood gekozen. Eerst doen we een flight van de drie witte wijnen. Het zouden een “Rhône”, een “Languedoc” en een “Roussillon” moeten zijn. De wijnen worden blind ingeschonken. Zonder knoeien gelukkig. Dan wordt er geproefd, geanalyseerd en genoteerd.
Eén van ons bespreekt de eerste wijn. Uiterlijk, geur, zuur, zoet, tannine, alcohol, alles komt aan bod. En de inschatting wat het kan zijn. Dan commentaar van de groep. “Ik had zo’n beetje hetzelfde, maar ik dacht minder zuur”. “Ik rook iets van anijs”. “Ja, nu je het zegt ruik ik het ook.. “ En zo gaat het even door. Ook de tweede en de derde witte wijn worden besproken. Dan worden de flessen onthuld. Het waren een Roussillon, een witte Lirac en een Côtes de Thau uit de Languedoc, met heel wat sauvignon blanc. Verrassing! Iedereen wil het naadje van de kous weten van de drie wijnen: hoeveel alcohol, wat kostte hij, waar heb je hem vandaan, etc.
Dan drie rode wijnen uit de Zuid-Rhône, gevolgd door drie rode Languedocs. Er ontspinnen zich steeds levendige discussies over wat we ruiken en proeven, en steeds zijn er verrassingen bij de onthullingen.

Voordat we met drie rood uit Roussillon en Provence afsluiten gaat er nog een Rosé de Provence tussendoor. “Die had ik nog liggen, en het leek me wel leuk”, zegt één van ons. Dat is tekenend voor de sfeer in de groep.
In de groep zijn we qua niveau prima aan elkaar gewaagd. Dat betekent dat we elkaar waarderen en van elkaar leren. In de loop van de tijd wordt de groep steeds hechter en we leren elkaar kennen. We maken grappen, maar we zijn toch serieus met de opleiding bezig en de examenkriebel is vaak een onderwerp.
We hebben ingesteld dat we aan het eind van de avond nog één “versterkte en/of zoete wijn” proeven, die door één van ons is meegenomen. Dat is om ook hierin wat ervaring te krijgen. Dat was dit keer een Madera uit 1999. Mooie ervaring.
Daarna is het gezamenlijk opruimen, afwassen, en gaan we naar huis, al weer uitziend naar de volgende keer.

Geschreven door: Bert van Bommel

Privacy reglement | Disclaimer | © Wijnacademie