Wijn analytisch proeven en deze stapsgewijs beschrijven
Wijn analytisch proeven en deze stapsgewijs beschrijven
Blindproeven is de meest objectieve vorm van proeven. Een wijn analytisch proeven en deze stapsgewijs beschrijven (en niet raden wat het is) is de enige manier om dit goed te leren. Dit leer je door veel te doen, goede gestructureerde proefnotities te maken en deze te onthouden. Met goede theoretische kennis!
Het vormen van een proefgroep
groep vormen van minimaal 6 tot maximaal 12 personen (één fles per 12 personen)
om de week proeven op een vaste locatie of steeds bij iemand anders thuis
om de beurt zorgt een persoon voor de inkoop en maakt de proeflijst
Het organiseren van een proeverij
om de beurt organiseert iemand de proeverij
wijnen blindproeven
serieus proeven
altijd notities maken
lijst uitdelen met opties of helemaal blind proeven
concentratie en besluit nemen
met elkaar de proefnotities bespreken
onthulling door organisator
Praktische tips
Iedereen neemt steeds zijn eigen doos mee met 2 x 6 glazen (Glas L'Esprit du Vin van Royal Leerdam) en een spuugbakje (maatbeker).
Schenk wijnen over in een 'blanco' fles dan kan iedereen zelf inschenken.
Begin niet te moeilijk, bouw de moeilijkheidsgraad langzaam op.
Voor de eerste keer ter kennismaking: iedereen neemt één fles mee tussen de € 6,00 en € 12,00 met als onderwerp: 'jouw ontdekking van deze zomer'. Je schenkt de wijn blind in, laat iedereen proeven (niet raden wat het is, maar alleen omschrijven!!!!) en vertelt dan iets over de wijn en over jezelf.
Ga niet raden maar proef analytisch (alcohol-zuren-klimaatzone-structuur).
Vraag een slijter, wijninkoper of vinoloog, een proeverij voor de groep te organiseren.
Bezoek zoveel mogelijk leerzame beurzen en proeverijen met de proefgroep. Een actueel overzicht van de beurzen- en proeverijenagenda vindt u op de website van het Wijninformatiecentrum: www.wijninfo.nl.
Bespreek vooraf het budget: een maximaal bedrag per persoon.
Sluit af met een klein hapje afhankelijk van het onderwerp.
Proef af en toe privé of op je werk ook blind.
Blijf proeven!!! (Ook als de lessen afgelopen zijn)
Mogelijke proeverijen
Begin met uitgesproken verschillen (sauvignon blanc versus chardonnay / Bordeaux versus Rhône)
Druivenrassen
Jaargangen
Authentieke wijnen
Zoete wijnen / versterkte wijnen / aperitieven
Klimaatzones / vinificatietechnieken
Vanaf januari pas beginnen met 10 tot 12 verschillende wijnen (4/5 wit, 6/5 rood, 2 zoet/versterkt)