Skip to main content
De winkelwagen is leeg
De winkelwagen is leeg

Reisverslag Liquoristen in spé naar Schotland

Teasertekst:

Alweer voor de tweede keer reisden een groep Liquoristen in spé af naar Schotland. 

Tekst artikel :

Glasgow en omgeving stond op het programma en na een voorspoedige vlucht, wel vroeg opstaan, kwam de groep aan in deze tweede stad van Schotland. Minder feeëriek dan Edinburgh maar zeker de moeite waard.

Onze vaste chauffeur Graeme Mitchell stond al klaar voor meteen een eerste bezoek aan een echte Lowland Distillery namelijk Auchentoshan. Amper de snelweg op gedraaid ging daar de eerste ‘dram’ door de bus. We zijn immers met de Liquoristen op pad!

Auchentoshan

Met een vriendelijk zonnetje en hier en daar een wolkje en veel ‘blauw’ kwamen we aan bij Auchentoshan. Auchentoshan is een schoolvoorbeeld van een Lowland malt, de whisky wordt drie keer gestookt. In het still house staan één wash still, één spirit still en in het midden een "intermediate still". In de spirit still gebeurt de derde distillatie tot zelfs 81% alcohol. Er is geen sterkere new spirit in Schotland, dan wat er uit deze pott still loopt. Door het zo hoog afstoken krijgt men een heel zuiver product dat geliefd is voor het maken van de blended whisky's. Voor de rijping gebruikt men refill, bourbon- en sherryvaten. Vier washbacks zijn van larikshout en twee zijn gemaakt van roestvrij staal. Het water komt uit een meer dat in de Highlands is gelegen, Loch Katrine geheten en het koelwater is regenwater, dat wordt opgevangen in een reservoir bij de distilleerderij. In 1987 werd Auchentoshan door Morrison Bowmore Distillers Ltd. overgenomen. De malt wordt voor zo'n 90% verkocht voor de blended whisky's. De overige 10% wordt door Achentoshan zelf als malt whisky op de markt gebracht.

Foto 1 kopie

Na een uitvoerige rondleiding stonden de nodige ‘drams’ klaar om aan een uitvoerige kwaliteitskeuring door ons te worden onderworpen…

Foto 2 kopie

Clydeside Distillery

Vanuit Auchentoshan is het een kleine ‘sprong’ naar de andere Lowland Distillery in Glasgow, namelijk De Clydeside Distillery. De Clydeside-distilleerderij kijkt uit over de rivier de Clyde die uitmondt in de zee vanaf de dokken van Glasgow en heeft een prachtig uitzicht op een gebied dat doordrenkt is met whiskygeschiedenis. Het bevindt zich in het oude pomphuis dat ooit het bootverkeer in en uit de dokken regelde door de hydraulische brug bij hun binnenkomst te bedienen. Clydeside-distilleerderij is een nieuwe onderneming van de familie Morrison, een naam die nauw verbonden is met de geschiedenis van Schotse whisky en de plaats van Glasgow daarin. Tim Morrison, de oprichter van Clydeside-distilleerderij en eigenaar van de onafhankelijke bottelaars AD Rattray, is de zoon van Stanley P. Morrison. Stanley was ooit de eigenaar van Bowmore, een grote onafhankelijke bottelaar, en een enorm succesvolle whiskyhandelaar in Glasgow. John Morrison, die verder teruggaat in de stamboom, was degene die verantwoordelijk was voor het bouwen van het pomphuis dat Clydeside in de 19e eeuw naar huis noemt, evenals het Queens Dock zelf.

Foto 3

Glasgow is een stad die cruciaal is voor de geschiedenis en erfenis van whisky. Veel van de schepen en boten waarvan dit pomphuis ooit het verkeer controleerde, zouden beladen zijn met vaten whisky die naar markten in het buitenland gingen. Of lege vaten en andere voorraden naar distilleerderijen langs de kust of naar de eilanden vervoeren.

De Clydeside-distilleerderij is uitgerust met een roestvrijstalen maischketel van 1,5 ton, acht roestvrijstalen . washbacks en een enkele set stills. Het maakt gebruik van een fermentatietijd van 72 uur en een langzaam distillatieproces. Water voor de distilleerderij komt net als dat van Auchentoshan van Loch Katrine. De distilleerderij heeft een productiecapaciteit van 500.000 liter sterke drank per jaar. Hoewel het een Lowlands-distilleerderij is, schuwt Clydeside het niet om wat pittigere tonen aan zijn ‘spirit’  toe te voegen om de handelsgeschiedenis van Glasgow weer te geven.

Vanuit De Clydeside naar ons hotel, midden in het centrum van Glasgow. Een korte rondleiding door de stad brengt ons uiteindelijk bij de Single Malt Whisky Society alwaar ons een fijn diner wordt voorgezet, uiteraard met de nodige ‘dram’… na het diner de stad in en dan is de eerste dag alweer voorbij…

 Dag 2

 Vandaag vroeg uit de veren want een druk programma; niet minder dan drie distilleerderijen staan er op het programma en na een uitgebreid Schots ontbijt met z’n allen de bus in. Vanuit Glasgow is het niet eens zo heel ver naar de Highlands. Via de A82 naar Dumbarton, langs de plek waar vroeger de Littlemill Distillery stond, en dan doemt al vrij snel de Loch Lomond Distiller op.

Loch Lomond Distillery

Foto 4 kopie

De Loch Lomond distilleerderij is gelegen in de plaats Alexandria ten zuiden van het meer Loch Lomond. De distilleerderij ligt exact op de grens van de Highlands en de Lowlands, de malts van Loch Lomond worden toch tot de Highlands berekend. De distilleerderij werd opgericht in 1965 door Barton Distilling ltd., vroeger gebruikte men de gebouwen voor de fabricage van katoen. Na een sluiting van één jaar, werd de distilleerderij in 1987 weer heropend en men bouwde in 1993 naast de moutdistilleerderij een graandistilleerderij. Men maakt er nu in één distilleerderij graanalcohol en ook een zevental moutwhisky's. Voor de productie van malt gebruikt men bij Loch Lomond twee wash stills en twee spirit stills, die met stoom worden verhit. Deze zogenaamde speciale Lomond Stills lijken van onderen op een gewone pott still, maar daar staat niet de overbekende zwanenhals op maar een platenkolom met horizontale platen binnenin.

Foto 5 kopie

Je kan dit vergelijken met de Coffee of patent still, maar het verschil met Loch Lomond is, dat deze hier niet continu werken. Het voordeel van deze stills is, dat er op verschillende manieren gestookt kan worden en men zodoende zeven verschillende malts op de markt kan brengen. In de malt distilleerderij staan acht washbacks van staal en de malt rijpt vooral op bourbon- en refill vaten. Het water pompt men uit ondergrondse waterreservoirs. Door de grondlagen is dit water in de loop der jaren gezuiverd en prima geschikt voor de bereiding van maltwhisky ook voor het koelwater wordt dit water gebruikt. Men ontvangt bij de Loch Lomond distilleerderij geen bezoekers maar wij kwamen uiteraard wel binnen en kregen van Alan Reid een meer dan uitvoerige rondleiding. Vooral het bezoek aan de eigen ‘cooperage’ was machtig interessant!

Foto 6 kopie

Glenturret

Vol van alle indrukken stappen we terug de bus en maken ons op voor een wat langere rit van anderhalf uur verder de Highlands in naar Glenturret Distillery. Dar nuttigen we allereerst de lunch en vervolgens worden we door Stuart rondgeleid. The Glenturret, opgericht in 1763, is de oudste werkende distilleerderij van Schotland. Het is een prachtige boetiekstokerij, gelegen naast de rivier de Turret op 3,2 kilometer afstand van het dorp Crieff aan de rand van de Schotse Hooglanden. Het restaurant heet onlangs haar tweede Michelin ster mogen ontvangen, werkelijk uniek!

Strathearn

Vlakbij Perth, in het plaatsje Methven, is in een oude boerderij Strathearn Distillery gevestigd. Deze micro-distillery is opgericht in 2013 door David Lang en Tony Reeman Clark. Verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken is Angela Brown en tijdens ons bezoek was ook Lucie Stroesser, International Sales Manager aanwezig.

Strathearn is klein, erg klein. De productiecapaciteit van Strathearn is vier octaves (kleine vaatjes van 50 liter) per week en de ruimte beslaat een wat grote woonkamer. Wat een verschil met Loch Lomond en geweldig om mee te maken. We passen met de groep nog maar net in de distilleerderij. Supergaaf!

Foto 8 kopie

Terwijl de regen zachtjes op ons neervalt, het is immers Schotland, vervolgen we onze reis naar de eindbestemming voor deze dag; Murraypark Hotel in Crieff. Echt een typisch Schots hotel, heerlijk landelijk en met een goed diner.

Dag 3

Lindores Abbey Distillery

Vanuit het hotel naar Lindores, terug de Lowlands in…

Lindores Abbey is de ruïne van een benedictijnenabdij uit de twaalfde eeuw. Willem I van Schotland schonk in de twaalfde eeuw het land waarop de abdij later gebouwd werd, aan zijn broer David, graaf van Huntingdon. Volgens een overlevering uit de vijftiende eeuw stichtte David de abdij als dank voor God, omdat hij een storm overleefde op zee bij zijn terugkomst uit het Heilige Land. De abdij had veel aanzien, was zeer rijk en had veel gezag over het omliggend gebied. In 1543 en 1559 werd de abdij tijdens de Reformatie geplunderd. In 1559 werden de plunderaars geleid door John Knox. Onder zijn leiding werden de boeken van de abdij verbrand. De oudste vermelding over het produceren van whisky in Schotland, betreft een tekst uit 1494, waarin een monnik van Lindores Abbey goederen bestelt om whisky te produceren voor Jacobus IV van Schotland. Tijdens de rondleiding krijgen we meer van dit soort anekdotes te horen en dat maakt het bezoek aan Lindores erg waardevol.

Foto 9 kopie

Falkirk Wheel & Kelpies

En omdat het tijdens zo’n drie daagse niet alleen maar whisky is wat de klok slaat, ook wat diversiteit namelijk twee bijzondere ‘hotspots’ op weg naar het vliegveld van Edinburg. Allereerst het Falkirk Wheel wat een scheepslift is die het Forth and Clyde Canal verbindt met het Union Canal. De lift brengt boten 24 meter omhoog. Tot de jaren 30 gebeurde dat nog met 11 sluizen. Omdat het roteert is het een heel ingenieus apparaat geworden. Het wiel zelf roteert natuurlijk maar ook de twee bakken waar de bootjes in liggen roteren mee zodat de bak natuurlijk niet leeg kiepert. De hele operatie neemt zo’n 10 minuten in beslag. Vier minuten om de bootje in de sluis te laten varen en zes minuten om het wiel te laten draaien.

Foto 10 kopie

Vanuit de parkeerplaats van het Falkirk Wheel is het een klein stukje naar de volgende korte stop; de Kelpies. Volgens de legendes is een kelpie een watergeest die leeft in de buurt van meren, zeeën en moerassen. Het verhaal gaat dat een kelpie de gedaante aanneemt van een sterk paard en vervolgens lokken ze mensen het diepe water in om ze daar te verslinden. Gelukkig zijn het slechts verhalen! Wat zeker geen verhaal is, zijn de twee dertig meter hoge paardensculpturen, oftewel de Kelpies. De Kelpies zijn gebouwd in 2013 door kunstenaar Andy Scott. Zij verwijzen naar de legende maar ook naar de paarden die werden gebruikt voor de trekschuiten langs het kanaal van Edinburg naar Glasgow.

En dan komt daar het moment dat we toch echt naar huis gaan, naar Edinburgh Airport. Inchecken, nog wat eten en naar de gate. Vanuit de gate weer terug naar de pub op het vliegveld want veel vluchten hebben vertraging vanwege het slechte weer boven Amsterdam. Ook onze vlucht heeft een uur vertraging maar als we dan uiteindelijk aankomen in Amsterdam, kunnen we terugkijken op een geweldige reis!

29 Nieuwe Vinologen

Teasertekst:

Er zijn weer 29 geslaagden voor het Vinologenexamen van afgelopen 29 januari!

Tekst artikel :
De heer M. Brautigam ALPHEN
Mevrouw S.J. Joosten AMSTERDAM
Mevrouw S.A.T.M. van der Meijden AMSTERDAM
De heer D. Nijland AMSTERDAM
De heer E. Pijs ARNHEM
De heer W.M.W. Boltong DEN HAAG
Mevrouw N.J. van Dijk DOETINCHEM
De heer B. Dam EDE
Mevrouw B.D.D.T.M. Mes EINDHOVEN
Mevrouw VEG Mistrate Haarhuis ELST GLD
De heer M. Noorlag ENSCHEDE
De heer J. Wijma GRONINGEN
De heer Y.B.P. Unett GRONINGEN
De heer N.S. Oudejans HAARLEM
De heer R.T. Ciggaar HAARLEM
Mevrouw I. Jeurissen HOORN
De heer M. Van Rooijen LAREN NH
Mevrouw C.J. op der Heijde LEIDEN
Mevrouw M.W.M. van Lent LICHTENVOORDE
Mevrouw C. Buckers - Wessling MAASLAND
De heer M.A. Kraaij OEGSTGEEST
Mevrouw E.G.M. Hendrikx ROTTERDAM
De heer S.G. van den Berg ROTTERDAM
Mevrouw K.E. van Halteren ULFT
Mevrouw M.P.C. Veerbeek UTRECHT
De heer R. Huiskes UTRECHT
De heer M.R. Claase UTRECHT
De heer D.W.M. Wijman VALKENSWAARD
Mevrouw M. Jansen VLAARDINGEN

In memoriam Gert Crum

Teasertekst:

De Wijnacademie is zijn bevlogen en markante Bourgogne docent verloren. Gert Crum is vrijdag 19 januari aan de gevolgen van kanker overleden.

Tekst artikel :

De Wijnacademie is zijn bevlogen en markante Bourgogne docent verloren. Gert Crum is vrijdag 19 januari aan de gevolgen van kanker overleden.

Gert zou afgelopen maandag en aanstaande maandag voor het 40e jaar op zijn typische wijze zijn lessen verzorgen. Begin december liet hij ons weten dat het niet zeker was of hij dat nog zou kunnen. Ruim op tijd zodat we vervanging konden regelen. Al eerder had hij bedacht dat het zijn laatste jaar zou worden als docent en we waren natuurlijk van plan om daar aandacht aan te besteden. Helaas lukte dat net niet meer.

Wat wel lukte is dat onze opleidingscoördinator Kathja samen met voorzitter Henrico vorige week bij hem langsgingen om hem voor zijn inspanningen voor de Wijnacademie te bedanken. En daarna ging Henrico afgelopen woensdag nog een keer, nu om hem de titel Vinoloog Honoris Causa uit te reiken, waar hij sterk van onder de indruk was. Overigens kreeg hij tegelijkertijd van Henrico en Peter van Houtert een zeer belangrijke onderscheiding van de Franse overheid uitgereikt. Zeer verdiend natuurlijk!

Gert heeft zeer veel generaties aspirant vinologen op zijn bevlogen wijze kennis laten maken met de Bourgogne en daarmee met de bakermat van het begrip terroir.
Dat terroir werd ook door zeer velen nader geëxploreerd tijdens de wijnreizen in de Bourgogne zelf, waar Gert pas echt in zijn element was: daar leek hij zo mogelijk nog enthousiaster en nog meer bevlogen!

Een inmiddels vinoloog schreef naar aanleiding van de les van Gert: ‘Héél heftig. Hij is voor mij een groot voorbeeld hoe je met liefde en passie een waanzinnig goede les kunt geven. Respect als ik terugdenk aan zijn les Bourgogne. In één middag wist hij de hele kern waar het om draait over te brengen.’

Gert deed meer dan lesgeven. Hij was journalist, schrijver van boeken en begeleider van proeverijen. Hij was terecht zeer trots op zijn boeken over Domaine de la Romanée Conti en zijn Champagne boek Le Réveil des Terroirs. Onder meer door deze geweldige boeken zal hij zijn invloed gelukkig nog lang over de Nederlandse wijnvelden laten gelden.

Vaarwel Gert!

Hanneke, de kinderen en overige familie en nabestaanden veel sterkte met het verwerken van dit grote verlies.

Namens bestuur en medewerkers van de Wijnacademie,
20 januari 2024

Heleen Boom
Fred Heemskerk
Henrico van Lammeren
Marieke Latijnhouwers
Simonette Lock
Birthe van Meegeren
Kathja Rauch
Joep Speet

38 Nieuwe Vinologen

Teasertekst:

Er zijn weer 38 geslaagden voor het Vinologenexamen van afgelopen 2 oktober!

Tekst artikel :
Mevrouw A.H. Van Eijk AMERSFOORT
De heer P. Hardeman AMERSFOORT
Mevrouw M.J.B. Elfrink AMSTERDAM
Mevrouw J. van Bemmel AMSTERDAM
Mevrouw H. Krim AMSTERDAM
De heer J. Doorneweerd AMSTERDAM
De heer A. Niesen AMSTERDAM
Mevrouw A.R. de Groot AMSTERDAM
De heer R.L.A. Keijer BUSSUM
Mevrouw M.A. van der Kuip DEN HAAG
De heer M.N.F. Hogendorp DIEMEN
Mevrouw L. van Akkeren ENSCHEDE
Mevrouw C.A.M.G. Peeters-Van Schijndel GEMERT
De heer P. Kruithof GIETHOORN
Mevrouw Q.C.A. Ingenhoest GOES
De heer M. Harbers GRONINGEN
Mevrouw S. Mebarki HUIZEN
De heer B.J. Gardebroek KAMPEN
De heer M. Hardey KUDELSTAART
Mevrouw A.H.M. Fischer NIEUW SCHOONEBEEK
Mevrouw L. Zaal-Tuithof NIEUWKOOP
Mevrouw K. Samsom OUDENDIJK
De heer M.L. van Duijn RIJNSBURG
Mevrouw J. Rhijnsburger- Van Der Gugten RIJNSBURG
De heer J. de Groot ROELOFARENDSVEEN
De heer K. Weeterings SCHIEDAM
De heer S.A. van der Steen SCHOONHOVEN
De heer S.M. IJzerman STEENWIJK
De heer S.P.J.M. Dankers TILBURG
Mevrouw R.M.N.M. Rompelberg VALKENBURG AAN DE GEUL
Mevrouw C.W.F. van Neutegem VALKENBURG ZH
Mevrouw S. Appeldoorn- Siemelink VELP
Mevrouw E.M.J. Rossenaar VOLENDAM
De heer R.J.A. Schuringa VOORBURG
De heer R. Diebels WAALRE
Mevrouw L.A.A. Remond WOERDEN
Mevrouw M.C. Wondergem WOERDEN
De heer J.J. van Huffelen ZWOLLE

Magister Vini: Eric Ivens neemt begeleiding over van Lars Daniëls

Teasertekst:

In september 2023 starten 21 kandidaten aan de volledig vernieuwde en uitgebreide Magister Vini opleiding van de Wijnacademie.

Tekst artikel :

In september 2023 starten 21 kandidaten aan de volledig vernieuwde en uitgebreide Magister Vini opleiding van de Wijnacademie.
Lars Daniëls was jarenlang dé spil binnen het Magister Vini traject als algemeen begeleider van de studenten. Ook aan de ontwikkeling van het vernieuwde programma en het samenstellen van de nieuwe studiegids, heeft hij een zeer belangrijke bijdrage geleverd.

Vanwege drukke, andere werkzaamheden doet Lars een stap terug. Eric Ivens, Magister Vini sinds 2019, neemt de taak van studiebegeleider op zich. Eric zal een belangrijk aanspreekpunt zijn voor de 21 Magister Vini kandidaten.
Het bestuur bedankt Lars voor zijn enorme inzet en is blij dat Lars als docent voor de Vinologenopleiding verbonden blijft aan de Wijnacademie.

Nieuwe penningmeester

Teasertekst:

Fred Heemskerk is de nieuwe penningmeester van het Wijnacademie-bestuur

Tekst artikel :

Anton van Balveren heeft in het bestuur van de Wijnacademie zeven jaar de functie van penningmeester bekleed. Fred Heemskerk is onlangs toegetreden tot het bestuur van de Wijnacademie en zal in november de taken van Anton overnemen. Fred is RegisterVinoloog, een ervaren bestuurder en ondernemer. Fred heeft een financiële achtergrond en is medeoprichter van het platform www.wesharewine.nl. Hij kijkt ernaar uit om samen met de overige bestuursleden en het secretariaat het onderwijs van de Wijnacademie nog beter en leuker te maken.

Het bestuur bedankt Anton voor zijn waardevolle bijdrage aan het financiële- en IT- beleid en alle vernieuwingen bij de Wijnacademie. 

Nieuwe locatie Wijnacademie

Teasertekst:

Nieuwe locatie Wijnacademie per 1 september 2023.

Tekst artikel :

De afgelopen jaren hebben we constructief samengewerkt met Kontakt der Kontinenten. We gaven er les, je kon er nascholingen volgen en we hadden er ons secretariaat. In Covid-tijd pasten we in de planning van Kontakt der Kontinenten. Helaas bleek de planning voor komend jaar te knellen. Het werd lastiger voor de Wijnacademie om het jaarrooster te organiseren op deze plek. We verlaten daarom Kontakt der Kontinenten en strijken met het team en het secretariaat, 6 kilometer verderop, in Landgoed Dijnselburg neer. Een vergelijkbare setting met goede faciliteiten voor de Wijnacademie. Hier zullen vanaf 1 september alle lessen en nascholingen plaatsvinden. 

51 Nieuwe Vinologen

Teasertekst:

Er zijn weer 51 geslaagden voor het Vinologenexamen van afgelopen 13 maart!

Tekst artikel :
De heer G. de Vries AALSMEER
Mevrouw P. de Vries - Scheelings AKERSLOOT
Mevrouw L. van Hoegee - Vreekamp AMERSFOORT
Mevrouw M.E.R.J. Luijten AMSTELVEEN
Mevrouw I.C. Selderijk AMSTELVEEN
De heer D.J.R. Walhof AMSTERDAM
De heer Y.L.J. Kuijper AMSTERDAM
Mevrouw R.D. Daniels AMSTERDAM
De heer Y. Asselman BREDA
De heer R.J.P. Boer BREDA
De heer J.A.R. Huyts BROEKHUIZENVORST
De heer E. Hulskamp BUNSCHOTEN
De heer J.Y.S. Jeurissen BUSSUM
De heer D. Hacke BUSSUM
De heer M.A. Kroeskamp DEN HAAG
Mevrouw V.L.C. Kruiper DEVENTER
De heer P.L.M. Kraan GOUDA
De heer S. Philipsen GROESBEEK
De heer L.V. Booyens HAARLEM
Mevrouw B.M.J. van Meegeren HAARLEM
Mevrouw L. van Polen HARDERWIJK
De heer R.O. Schotman HEEMSTEDE
De heer L.W.M. Beekx HERTEN
De heer R. Hogeland LEIDEN
Mevrouw A.P.F. Paashuis MAASTRICHT
De heer F.P.A. Steijn NIEUWVEEN
De heer R. Thijssen NIJMEGEN
De heer A.J. Jansen NIJMEGEN
Mevrouw L.A.E. van Kleef ROERMOND
Mevrouw C.J.T. Raben ROTTERDAM
Mevrouw W.M.L. Lont- Janzing SCHALKHAAR
De heer P.J. Lont SCHALKHAAR
Mevrouw C.J.A. Broks SCHIJNDEL
Mevrouw G.M.S. Bosloper 'S-GRAVENHAGE
Mevrouw B.J. Meuwese TILBURG
De heer T. Leijten TILBURG
De heer W.A.M. van den Brandt UDEN
Mevrouw E. de Goeij ULESTRATEN
De heer W.W.M.J. Derks UTRECHT
De heer J.H. Martens UTRECHT
De heer A.H.A.M. Prins VIJFHUIZEN
Mevrouw A. Breddels VOORBURG
De heer A.Q. Blomaard VOORBURG
De heer E. van Andel VOORBURG
De heer D. Schraven VUGHT
De heer J.H.A.A. Prins WASSENAAR
De heer P.P.F. Noordover WASSENAAR
De heer N. Doensen WEERT
Mevrouw P.E. van Ockenburg - Sonnevelt ZWIJNDRECHT
Mevrouw G.M. Scherpenkate ZWOLLE
Mevrouw E.B. van den Noort ZWOLLE

Tim Monten ontvangt diploma Magister Vini

Teasertekst:

Woensdag 15 maart jl. ontving Tim Monten het diploma Magister Vini uit handen van de voorzitter van de examencommissie Magister Vini, Gerhard Horstink. Het diploma Magister Vini is het hoogst haalbare Nederlandse diploma op wijngebied. Totaal telt Nederland nu 21 Magistri Vini.

Tekst artikel :

Woensdag 15 maart jl. ontving Tim Monten het diploma Magister Vini uit handen van de voorzitter van de examencommissie Magister Vini, Gerhard Horstink. Het diploma Magister Vini is het hoogst haalbare Nederlandse diploma op wijngebied. Totaal telt Nederland nu 21 Magistri Vini.

De diploma-uitreiking vond plaats in het ZiN Inspiratielab van Sligro in Veghel.
Tijdens de bijeenkomst verdedigde Tim Monten zijn scriptie ten overstaan van de examencommissie Magister Vini en andere deskundigen uit de wijnbranche.

Naast de examencommissie was ook de heer Gerd Brabant uitgenodigd om als prominent aanwezig te zijn en om vragen te stellen over de scriptie. Gerd Brabant is een expert op het gebied van Duitse wijn.
De titel van de scriptie van Tim Monten luidt: ‘Für die Ewigkeit? De factoren van invloed op het rijpingspotentieel van droge en zoete Duitse Riesling’.

De examencommissie beoordeelde de scriptie en de verdediging als uitstekend. ‘Tim is erin geslaagd om gecompliceerde biochemische materie overzichtelijk te presenteren en inzichtelijk te maken. Het geheel geeft aanleiding tot vervolgonderzoek waarvoor Tim meerdere aanbevelingen doet.’

Het examen Magister Vini is het hoogste Nederlandse wijnexamen. Degene die het examen met succes afrondt, mag de beschermde titel ‘Magister Vini’ voeren. In 2004 is het examen voor het eerst afgenomen. Met het instellen van het examen Magister Vini werd invulling gegeven aan de wens van de wijnbranche om de wijnkennis in Nederland op een hoger niveau te brengen. Het examen Magister Vini voldoet aan de eisen op SDEN-niveau 5 zoals deze zijn vastgesteld door de Stichting Dranken Examens en Normering (SDEN).

Alleen kandidaten die het vinologenexamen (SDEN-niveau 4) of een gelijkwaardig examen met succes hebben afgelegd, komen in aanmerking om deel te nemen aan het examen Magister Vini. Het begeleidingstraject wordt verzorgd door de Wijnacademie in Soesterberg. Vanaf september 2023 start de Wijnacademie een nieuw, uitgebreid lesprogramma voor de Magister Vini opleiding.

Het theoretisch deel van het examen bestaat uit vier modules over de onderwerpen wijnbouw, wijnbereiding, markt & marktbewerking en actuele zaken. Het proeftechnisch examen van Magister Vini bestaat uit drie modules. Aan de hand van blindproeverijen moeten verschillende typen wijn worden herkend en/of beoordeeld worden op het gebied van leeftijd, ontwikkeling, bewaarpotentie, kwaliteit en commerciële reikwijdte. Na het succesvol afleggen van alle module-examens moet de examenkandidaat een scriptie schrijven en deze verdedigen tegenover de examencommissie Magister Vini.

De scriptie van Tim Monten en die van de andere 20 Magistri Vini zijn te raadplegen via: https://www.magistervini.nl/scripties-mvers/.  

DE WIJNACADEMIE WISSELTROFEE 2023

Teasertekst:

Graag stimuleren de Wijnacademie en de Stichting Dranken Examens en Normering (SDEN) de wijnkennis van middelbare hotelschoolstudenten.

Tekst artikel :

Op 22 mei 2023 organiseren we daarom weer de Wisseltrofee. Hiervoor worden examens op SDEN-niveau 2 en SDEN-niveau 3 afgenomen voor de beste en meest bevlogen studenten op het gebied van drankenkennis. Iedere Middelbare Hotelschool heeft de gelegenheid om 2 studenten (op beide niveaus) aan deze examens deel te laten nemen.

De PRIJZEN….
De hoogst scorende deelnemer van het SDEN-niveau 2 examen krijgt naast de Wisseltrofee, een cursus Wijnbrevet aangeboden.
De hoogst scorende deelnemer van het SDEN-niveau 3 examen krijgt naast de Wisseltrofee, de Vinologenopleiding t.w.v. € 4000,- aangeboden.

Bent u wijndocent van een ROC maar heeft u geen uitnodiging ontvangen? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en we sturen u alle informatie toe!

NB  Op de foto Jorn Batens van ROC Mondriaan in Den Haag die vorig jaar een plek op de Vinologenopleiding won!

VACATURE STICHTING WIJNACADEMIE - PENNINGMEESTER

Teasertekst:

Voor haar bestuur zoekt de Wijnacademie per september 2023 een ervaren maar vooral bevlogen bestuurder in de rol van Penningmeester.

Tekst artikel :

De Wijnacademie is de beste Nederlandse wijn en gedistilleerd opleider, op het hoogste niveau, gericht op (aankomend) professionals. De Wijnacademie heeft enthousiaste en kundige docenten en het meest complete, zelf ontwikkelde Nederlandse lesmateriaal op het gebied van wijn en gedistilleerd. De opleiding is niet gestopt na het behalen van het diploma; we bieden permanente educatie.

Vacature Penningmeester

38 Nieuwe Vinologen

Teasertekst:

Er zijn weer 38 geslaagden voor het Vinologenexamen van afgelopen 3 oktober!

Tekst artikel :
Mevrouw E.E. Schopman AKERSLOOT
Mevrouw S. Snijder ALMERE
De heer P.A. Krijger AMSTELVEEN
Mevrouw R.H.A. van der Linde AMSTERDAM
Mevrouw S.J. Meijer AMSTERDAM
Mevrouw G. van Ijzendoorn AMSTERDAM
De heer J.W. Eikema AMSTERDAM
De heer T.J. Elemans AMSTERDAM
Mevrouw K. Bart CASTRICUM
Mevrouw L.L. Brand DEN DOLDER
Mevrouw M. Kregting DEN HAAG
Mevrouw I. Littink - Rietman DOETINCHEM
Mevrouw N.L. Jebbink DOETINCHEM
De heer M.A.J.A. Meijer EDE
Mevrouw J.H. van Doorn HAARLEM
De heer P.P.C. Geerts HAARLEM
De heer P. Willemsen HEELSUM
De heer W.M.M. den Teuling KERKRADE
Mevrouw A. van 't Veer - Dil KROMMENIE
De heer N. Zonneveld LEIDEN
De heer T. van den Broek MILHEEZE
Mevrouw K. Vink NIJKERK
Mevrouw M.T. Gerris OISTERWIJK
De heer J.H. Studulski OUDERKERK AAN DE AMSTEL
De heer M. Jansen PURMEREND
De heer P.P.C. Fens RAAMSDONKSVEER
De heer J.P. van den Oever RIJNSBURG
De heer M.A. van der Drift ROTTERDAM
De heer D.H.P. Weijers THORN
De heer J.M. Kattestaart TILBURG
De heer M.J.W. Deen TWISK
De heer A.T.J. Wendriks UTRECHT
Mevrouw I.W.J. Hovens VENRAY
Mevrouw A.M.C. Snoek VOLENDAM
Mevrouw J.J. Zitman VOORBURG
De heer M.A.C. Dekker WOGNUM
Mevrouw L. Schmaal ZAANDIJK
De heer C.J.H. Donkers ZUTPHEN

Nieuwe gediplomeerden Vinologenexamen!

Teasertekst:

Er zijn weer 41 geslaagden voor het Vinologenexamen van afgelopen 21 mei!

Tekst artikel :
Mevrouw M.J.M. Kuipers ALMELO
Dhr. B.N. de Haan ALPHEN AAN DEN RIJN
De heer R. Ijzelendoorn AMERSFOORT
De heer A.H. Förster AMERSFOORT
Mevrouw S.M.F. Koot AMSTELVEEN
Mevrouw L.R.M. van der Werf AMSTELVEEN
Mevrouw K.S. van Schaik AMSTERDAM
De heer A.P.D.G. Sahl AMSTERDAM
Mevrouw S. ten Boom AMSTERDAM
Mevrouw S Verhagen AMSTERDAM
Mevrouw J.E. Rijkers AMSTERDAM
De heer B.M. van der Burg AMSTERDAM
Mevrouw F.E.O. Griep BLOEMENDAAL
De heer A. Tresfon BOSCH EN DUIN
De heer R Remijnse BOXMEER
De heer E.A.E. Rottier BUSSUM
Mevrouw F.M. Versteegh DEN HAAG
Mevrouw M. Luursema DEN HAAG
De heer J.F. Harshagen DEN HAAG
De heer M.M. Kardienaal Dordrecht
De heer J.G. Degen EDE
De heer R.W. Wolfswinkel EGMOND AAN ZEE
De heer J. Blom FEANWALDEN
Mevrouw M.R. Mols-Jansen HOLTEN
Mevrouw E.E. de Mönnink - Brockhuis HOLTEN
Mevrouw M.I.J. Kools KERKDRIEL
Mevrouw K.E. Krol LEIDEN
De heer P.B. Béatse MAASTRICHT
De heer P. Rijnhout MAASTRICHT
Mevrouw D.J.G. Cornips MAASTRICHT
Dhr. E. Brons NIJKERK GLD
De heer G.A.M.M. van de Wouw NUENEN
De heer R. van der Toolen PIJNACKER
Mevrouw K.W.A. van Harten ROTTERDAM
De heer J. Stelpstra ROTTERDAM
De heer J. Riga SOEST
Mevrouw M. Aleman WAGENINGEN
De heer Y. Krassenberg WARNSVELD
Mevrouw H. van Genderen - Dam WAVERVEEN
Mevrouw M.J.E.E.S. Winkels-Dunsbergen ZOETERMEER
De heer G. Springeling ZWOLLE

Nieuwe docent aan de Wijnacademie!

Teasertekst:

We zijn blij Roy Pelgrim te kunnen verwelkomen als nieuwe wijndocent bij de Wijnacademie.

Tekst artikel :

We zijn blij Roy Pelgrim te kunnen verwelkomen als nieuwe wijndocent bij de Wijnacademie.

Roy Pelgrim is wijnadviseur bij Anfors Imperial. Hiervoor werkte hij meer dan 30 jaar in de horeca, waarvan de laatste twee jaar bij Tribeca** in Heeze. Roy is gedurende zijn wijncarrière tot twee keer toe verkozen als beste sommelier van Nederland en is één van de twaalf Nederlanders met het International Sommelier Certificate. Hij vertegenwoordigde meerdere keren Nederland op het Wereldkampioenschap voor sommeliers. We zijn ervan overtuigd dat Roy met zijn kennis van Italiaanse wijnen en zijn jarenlange ervaring als sommelier vele vinologen in opleiding zal inspireren.

 

 

Perswijn Wijnheld 2021

Teasertekst:

Perswijn Wijnheld 2021

Tekst artikel :

Ook Perswijn zag dat de Wijnacademie continue in beweging is. Afgelopen jaar veranderden we huisstijl, website, lesboeken en leslocatie. Op dit moment zijn we druk bezig met onderwijsvernieuwing als volgende stap. Een en ander resulteerde in een eervolle vermelding als Wijnheld 2021 in Perswijn.

Back-on-Track!

Teasertekst:

We zijn weer druk van start gegaan met het nieuwe opleidingsjaar bij de Wijnacademie. Het was nog even de weg zoeken bij Kontakt der Kontinenten: geluid, licht, aansluitingen… maar alles werkt inmiddels goed.

Tekst artikel :

Ook het secretariaat en de wijn- en gedistilleerdopslag is naar volle tevredenheid gevestigd in de catacomben van het klooster.

We hadden nog veel in te halen; activiteiten die niet plaats konden vinden vanwege corona. Zo hebben we afgelopen 2 maanden voor de groep van vorig jaar en het jaar ervoor, twee workshopdagen over Vins Naturels (Tjitske Brouwer), Wijn & Gezondheid (Henk Hendriks) en Toevoegingen in wijn (Stan Beurskens) georganiseerd en tevens twee Wijn & Spijs workshops door Peter Klosse.

Nieuwe gediplomeerden Vinologenexamen!

Teasertekst:

Er zijn weer 41 geslaagden voor het Vinologenexamen van afgelopen 4 oktober!

Bijzonder: Iwan Wiering, student van vorig jaar, haalde alle vier modules in één keer.

Tekst artikel :

Maar dan heb je altijd nog baas boven baas: Gert Verlinden is afgelopen september gestart en slaagde ook voor alle vier modules! In januari vindt de diploma uitreiking plaats.

Bijgaand de foto van de laatste diploma-uitreiking in Kontakt der Kontinenten.