De winkelwagen is leeg
De winkelwagen is leeg
Wijnacademie ®

Wie zijn onze Docenten?

Al onze docenten hebben jarenlang hun sporen verdiend in de wijnbranche. Ze zijn expert op hun vakgebied en de vaandeldragers van de Wijnacademie.

Docenten Vinologen van de Wijnacademie

Hieronder vind je een overzicht van docenten van de Wijnacademie. 


Robert Handjes – Analytisch (blind) Proeven

Robert Handjes

Analytisch (blind) Proeven

Robert Handjes heeft al sinds zijn 18e een passie voor wijn. Tijdens zijn studie scheikunde werkte hij bij een wijnhandel in Hilversum, een mooie manier om wat bij te verdienen en tegelijk veel meer over wijn te leren. Uiteindelijk heeft hij van wijn zijn vak gemaakt. Jarenlang werkte Robert als brandmanager wijn bij De Monnik Dranken in Oldenzaal. Daarnaast is Robert sinds 2002 docent bij de Wijnacademie. Hij verzorgt. samen met Udo Goëbel, de ochtendlessen (blindproeven).

Udo Goëbel – Noord-Amerika, Afrika, Analytisch (blind) Proeven

Udo Goëbel

Zuid-Afrika, Analytisch (blind) Proeven

Udo Göebel MV zit sinds 1988 in het wijnvak, was in 1990 de jongste Vinoloog van het land, is Magister Vini, drievoudig Vinoloog van het Jaar, lid van het Perswijnpanel, geeft wijnproefcursussen en is eigenaar van WineMatters.nl, gespecialiseerd in goede Zuid-Afrikaanse wijnen. Hij reist drie keer per jaar naar Zuid-Afrika en heeft daar in 2006 een half jaar gewoond en maakt daar sindsdien elk jaar een vat wijn. Samen met Robert verzorgt hij de ochtenlessen blindproeven. 

Gerhard Horstink – Wijnbouw (ook biologisch)

Gerhard Horstink

Wijnbouw (ook biologisch)
Gerhard Horstink is oenologue (wijntechnoloog), afgestudeerd aan de Universiteit van Bordeaux, en oprichter van OINOS Wijncursussen. Daarnaast is hij adviseur bij de wijninkooporganisatie Les Généreux, publicist en lid van de examencommissies Wijnacademie en Magister Vini.
Stan Beurskens – Vinificatie (ook biologisch)

Stan Beurskens

Vinificatie (ook biologisch)

Stan Beurskens – oenoloog, afgestudeerd aan de universiteiten van Wageningen, Stellenbosch en Geisenheim. Eigenaar van Wijnbouwadvies Beurskens en Wijngaard St. Martinus (13 ha.) in Vijlen, Zuid-Limburg, de oudste rode wijngaard van Nederland (1988).

Stan Beurskens combineert kennis, ervaring en onderzoek om nieuwe manieren te vinden om zo duurzaam mogelijk te werken en hoge kwaliteit wijn te maken. Hij geeft advies aan meer dan 50 wijngaarden in binnen- en buitenland. 

Magda van der Rijst – Fysieke en psychologische factoren van wijnproeven

Magda van der Rijst

Fysieke en psychologische factoren van wijnproeven

Magda van der Rijst werkte jaren in de tijdschriftenwereld, als redacteur, chef-redactie en formuleontwikkelaar van sponsored magazines. En werken in de wijn deed ze er altijd bij. Magda is sinds 1987 vinoloog.

Vanaf 1998 heeft ze haar ervaring in communicatie en wijn gebundeld en zich vooral toegelegd op het communiceren over wijn. Magda schrijft momenteel o.a. in WineLife, Allerhande en Proef!, is lid van de examencommissie van zowel de vinologenopleiding als Magister Vini, geeft les op de Wijnacademie en schrijft regelmatig een boek, meestal over wijn. 

Joris Snelten – Mousserende Wijnen

Joris Snelten

Mousserende Wijnen

Joris Snelten is CEO van Deltawines BV (DGS Wijn, Coenecoop Wine Traders, Pallas Wines, Global Wine Operations, AN.KA Wines, Adveal). Joris was de jongste vinoloog ooit door het winnen van de Truus Hooftbokaal! Hij studeeerde van 1993 tot 1996 in Bordeaux en Montpellier met als specialisatie wijnlandbouw, vinificatie en commercie.

Joris heeft daarnaast verschillende vinificatie ervaringen opgedaan in Frankrijk, Italië, Spanje, Chili en Argentinië alvorens in dienst te gaan bij DGS Wijn als wijninkoper. In de daaropvolgende jaren heeft hij, samen met zijn collega’s, de aandelen van de oprichters overgenomen.

Chris Alblas – Elzas/Loire/Jura/Savoie

Chris Alblas

Elzas/Loire/Jura/Savoie

Chris Alblas is al Vanaf 1987 actief met wijn bezig. Sinds 1992 is Chris vinoloog en op dit moment registervinoloog en geassocieerd docent van de Wijnacademie voor SDEN 1 t/m 3 wijncursussen. Hij organiseert wijncursussen voor beginners en gevorderden via wijncursussen.nl. Afgelopen jaren heeft Chris als jurylid onder andere wijnen beoordeeld voor het Concours Mondial de Bruxelles in Europa, Chili en Brazilië. Chris heeft ook een eigen website voor wijnnieuws: www.wijnjournaal.nl en voor biologische wijnen een webshop: biowijn.info.

Lars Daniëls – Rhône, Lanquedoc, Roussillion en Provence

Lars Daniëls

Rhône, Lanquedoc, Roussillion en Provence

Studeerde ooit Franse Taal- en Letterkunde, maar werd via de horeca en wijnimport full time wijnprofessional. In 2008 behaalde hij als derde persoon in Nederland de titel Magister Vini, waarvoor hij nu het begeleidingstraject coördineert. Voor de Wijnacademie verzorgt hij de les Zwitserland, Savoie, Jura en Rhône en is hij lid van de examencommissie.

Lars is tevens redacteur van Perswijn, mag in die hoedanigheid veel reizen en schrijft natuurlijk voor het magazine en de website (www.perswijn.nl). Verder verzorgt hij presentaties op het hogere niveau en is hij jurylid op (inter)nationale concoursen. Tot slot heeft hij nog een kleine wijnhandel en een blog (www.wijnvanlars.nl).

Gert Crum – Bourgogne & Beaujolais

Gert Crum

Bourgogne & Beaujolais

Gert Crum is wijnjournalist. Gert maakt artikelen voor glossies, vaktijdschriften en special interest-bladen. Gert heeft daarnaast een aantal indrukwekkende wijnboeken geschreven. ‘Le Domaine de la Romanée-Conti’ is in ettelijke talen uitgegeven en werd door Gourmand International uitgeroepen tot ‘Best Wine Book Worldwide 2012.

Zijn laatste boek, ‘Champagne – Le Réveil des Terroirs’, verscheen in 2017. In de loop van jaren heeft Gert Crum ettelijke (internationale) prijzen en onderscheidingen voor zijn werk gekregen.

Xavier Kat – Bordeaux en Zuid-West

Xavier Kat

Bordeaux en Zuid-West

Na zijn opleiding aan de Hoge Hotelschool was Xavier Kat Vijf jaar lang werkzaam in Bordeaux, alwaar hij vinifieerde op verschillende Châteaux en export manager was bij een négociant (handelshuis). In 1999 kwam Xavier bij Okhuysen werken, waar hij sinds 2001 ook directeur-eigenaar is. Met zijn komst werd het bedrijf verder uitgebouwd en geprofessionaliseerd. Xavier is tevens Vice Voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren en voorzitter van de International Wine Clubs Association. Bordeaux is zijn gebied, maar eigenlijk is er geen wijnstreek die hem niet boeit.

Fred Nijhuis – Italië deel 1

Fred Nijhuis

Italië deel 1

Fred Nijhuis is sinds 1992 zelfstandig proever, schrijver, presentator, docent, consultant en meer voor allerlei opdrachtgevers, zowel professionals als particulieren.Fred heeft een commerciële achtergrond en zijn uitgebreide wijnkennis en ervaring opgedaan bij o.a. OINOS en the Wine & Food Association. Hij is bekend in en met vrijwel alle wijnstreken ter wereld, maar gespecialiseerd in Italië. In 2012 drong hij door tot de Top 50 van WineLife Magazine met de meest invloedrijke personen uit de wijnbranche in Nederland.

Claudia van Dongen – Italië deel 2

Claudia van Dongen

Italië deel 2 - de noordelijke klimaatzones

Sinds 1989 fulltime Wijnprofessional: adviseur, inkoper, trainer, docent, organisator wijnstudiereizen. Opererend vanuit eigen Proeflokaal Ruysdaelhof, alsmede in opdracht van importeurs en horeca.

Rudolf Nipius – Iberische Schiereiland

Rudolf Nipius

Iberische Schiereiland deel 1

Na zijn studie aan de HHS in Den Haag heeft RN meerdere management functies bekleed bij producenten van tabak, zuivel en koffie in binnen- en buitenland. RN is vanaf 1997 werkzaam in de wijnbranche.

Na een management functie bij een importeur, het opzetten van een wijnafvulbedrijf en een functie bij een agentuur in wijnen, is RN in 2003 zijn eigen bedrijf begonnen. Onder de bedrijfsnaam Nipius Latin Wines vertegenwoordigd hij de belangen van een 20-tal wijnproducenten uit Spanje, Chili en Argentinië. In 2001 behaalde hij het diploma Vinoloog van de Wijnacademie. Vanaf 2003 is hij als docent Spaanse wijnen verbonden aan deze zelfde academie.

Olaf Kersten – Iberische Schiereiland deel 2

Olaf Kerstens

Iberische Schiereiland deel 2

André Kerstens en Olaf Kerstens zijn de partners die het bedrijf Partners in Wijn in 1999 hebben opgericht. In 2008 is André Kerstens B.V. , opgericht in 1880, weer teruggekomen in ons familiebezit. Het bedrijf heet sindsdien Andre Kerstens BV Partners in Wijn sinds 1880. 

Bij de selectie grijpen beide partners terug op de kennis en ervaring die de familie Kerstens in meer dan drie eeuwen in de wijnhandel opdeed. De eerste documenten die dit bewijzen dateren uit het jaar 1679. Olaf Kerstens is vinoloog en docent van de Nederlandse Wijnacademie en heeft diverse stages gelopen in Bordeaux, Cognac en Oporto.

Frank Donker – Oceanië, Zuid- en Midden Amerika

Frank Donker

Zuid- en Midden Amerika

Al meer dan 33 jaar werkt Frank Donker in de wijnindustrie. Van de studie aan de Hoge Hotelschool Maastricht naar Bouchard Père & Fils in Beaune, Okhuysen in Haarlem en naar Walraven & Sax in Breda. Daarna begon Frank als wijninkoper bij Sligro en vervolgens was hij 19 jaarinkoper bij LFE. Frank geeft met veel plezier al meer dan 16 jaar les op de Wijnacademie. 

In 2020 is Frank voor zichzelf begonnen als Global Wine Consultant. Hij  wil zijn kennis en netwerk inzetten om mensen met goede ideeën verder te helpen met hun projecten 

Ibert van der Waal MV – Noord Amerika en Canada

Ibert van der Waal MV

Noord Amerika en Canada

Na de Hogere Hotel School in Den Haag en een aantal jaar in de hotellerie gewerkt te hebben is Ibert in 1991 bij Wijnimport J. Bart als wijnadviseur en later als verkoopleider gaan werken. In 1992 werd het vinologendiploma behaald en door de jaren heen werd de kennis op peil gehouden door veel inkoop reizen, het bezoeken van wijnbeurzen en het volgen van cursussen. In 2012 werd hij Magister Vini en sinds 2015 doceert hij aan de Wijnacademie het begeleidingstraject theoretische examens. Sinds 2017 doceert Ibert ook de les Noord-Amerika. 

Job de Swart

Job de Swart

Job de Swart (1981) behaalde in 2018 de titel Master of Wine (MW) als derde Nederlander ooit. Interesse voor wijn had Job al vanaf zijn studietijd Internationale Bedrijfskunde aan de Universiteit Maastricht. In 2004 werd hij Vinoloog van de Wijnacademie© en liep hij negen maanden stage aan de gerenommeerde wijnbouwfaculteit van UC Davis in Californië. Waardevolle praktijkervaring deed hij vervolgens op in de wijnkelders van Château Giscours in Margaux en De Toren in Stellenbosch.

Sinds 2007 werkt Job als marketeer van Les Généreux – een samenwerkingsverband van 37 zelfstandige wijnwinkels in Nederland. Hier kwam vanaf 2011 de inkoop van wijn bij, met name gericht op Duitsland, Oostenrijk en het zuidelijk halfrond. Inmiddels combineert Job die baan met de exploitatie van Grape Compass: een software app die hij tijdens zijn Master of Wine-studie samen met HydroLogic ontwikkelde om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in wijngaarden te verminderen. 

Vanaf 2018 maakt Job deel uit van de examencommissie Magister Vini.

Marcel Kerkmeester – Marketing & wijn

Marcel Kerkmeester

Marketing & wijn

Marcel Kerkmeester is sinds 2009 Algemeen Directeur bij Groupe LFE B.V., een van de grotere wijn-importeurs in Nederland. Marcel is bedrijfseconoom en heeft een NIMA-C diploma. Voordat hij bij Groupe LFE in dienst trad, heeft hij 18 jaar lang gewerkt bij Unilever, een marketingbedrijf pur sang.

Zijn theoretische kennis van het vakgebied marketing, zijn internationale werkervaring, zijn inmiddels opgedane kennis van de Nederlandse wijnmarkt en zijn passie om ook in de wijnmarkt de consument centraal te stellen in alles wat we doen, staan garant voor een boeiende les “Wijn & Marketing”.

Peter Klosse – Wijn- en Gastronomie

Peter Klosse

Wijn- en Gastronomie
Academie voor Gastronomie, eigenaar van de Echoput, doet veel onderzoek naar smaak, is gepromoveerd en wordt daarom ook de Smaakprofessor genoemd.

Adam Dijkstra

Adam Dijkstra, wijnmaker van Wijnhoeve de Colonjes en directeur van wijn / drank Analyse Centrum Colonjes. Adam volgde de vierjarige opleiding tot Wijningenieur aan Weincampus Neustadt en Weinsberg (Dld) en maakt sinds 2010 de wijnen van de Colonjes en een aantal andere wijngaarden in de regio.

Joep Speet - WSET3

Joep Speet MV

Inkoop en selectie

Joep Speet is jurist, werkte 12 jaar bij een opleidingsinstituut, voordat hij het wijnvak inrolde. Hij is verantwoordelijk voor de inkoop van Pallas Wines (onderdeel van Delta Wines) en helpt de andere inkopers met hun sourcing. Hij heeft een gedegen opleiding (Wijnacademie, WSET3, Oinos, Magister Vini) en heeft onder meer gewerkt bij Sauter Wijnen.

Hij heeft zitting in de Adviescommissie Beschermde Oorsprongsbenamingen en geeft sinds 2011 les WSET3, met name over Bourgogne, samen met Italië zijn specialisme en passie.

Hij is naast docent ook bestuurslid van de Wijnacademie.

Miranda Beems – Midden Europa

Miranda Beems

Midden Europa

Na jarenlang in de Hotellerie en vervolgens IT te hebben gewerkt was de aankoop van een wijngaard in Hongarije in 2006 aanleiding om het roer om te gooien. In datzelfde jaar heeft zij de opleiding Vinologie aan de Wijnacademie afgerond. Sindsdien is zij toonaangevend en inmiddels expert op het gebied van wijnen uit Centraal- en Midden-Europa.

De wijnen die Miranda als Hongarije en Centraal-Europa specialist voor de Nederlandse markt heeft geïmporteerd zijn te vinden bij wijnspeciaalzaken, supermarkten en in het hogere horeca segment. 

Miranda is ook in het bezit van het WSET Level 4 diploma, is werkzaam als Business Manager voor Les Grands Chais de France Nederland en als agent voor Dovin Wines. 

 

 

Elise Moeskops

Elise Moeskops

Elise Moeskops (1983) komt uit een bourgondisch nest waar haar vader zelf bier brouwde en wijn maakte van druiven uit de tuin. Tijdens haar studie politicologie en werkte ze in de horeca en kwam in contact met de importeur Anfors-Imperial, wat haar eerste werkgever zou worden.

Na een dikke vijf laar import, begon het de horeca weer te kriebelen. Samen met haar partner opende ze in 2010 restaurant Lastage, dat na een jaar al zijn eerste Michelinster kreeg. In 2019 opende Elise in Amsterdam Noord naast Lastage restaurant Lazuur. Bij beide zaken is ze verantwoordelijk voor de wijnkaart, de inkoop en het opleiden van het personeel.

Privacy reglement | Disclaimer | © 2021 Wijnacademie