
Vooropleiding Vinoloog
We starten op de Vinologenopleiding direct op professioneel niveau. Het is daarom van belang dat iedereen met een goed basisniveau de opleiding begint. Daarvoor vragen we je één van onderstaande diploma's voor te leggen bij aanmelding:
- Het Slijtersvakdiploma
- Diploma's op niveau SDEN3 of vergelijkbaar niveau: Wijnbrevet, Wijncertificaat
- WSET level 3 (Advanced)
- Hotelschool met erkend SDEN of SWEN3 diploma.
Wil je wel vinoloog worden maar heb je nog niet één van bovenstaande diploma's?
Op deze website vind je aanbevolen SDEN wijnscholen die SDEN3 opleidingen verzorgen.
Op de Wijnacademie website onder het kopje 'examens' kun je je inschrijven voor het benodigde SDEN3 examen.
Analytisch proeven
Ben je klaar voor de uitdaging van het vinologen traject? In samenwerking met Dieuwke Engelsma bieden we een nieuwe, intensieve cursus die je optimaal voorbereidt. Deze cursus is ideaal voor mensen die het SDEN3-niveau hebben behaald, vooral voor degenen die nog niet of niet lang in het wijnvak zitten, of SDEN3 in een ver verleden hebben behaald.
De nadruk ligt op het verbeteren van je proefvaardigheden en het kennismaken met het proefformulier van de Wijnacademie. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan het herkennen van de belangrijkste druivenrassen en de invloed van herkomst en wijnmaaktechnieken op de wijnen.
Na deze cursus ben je optimaal voorbereid om met vertrouwen aan de vinologenopleiding te beginnen!
De docent:
Dieuwke Engelsma geeft onder andere les aan de Wijnacademie, waar ze de les 'Fysieke en psychologische factoren van het wijnproeven' verzorgt. Ze is expert op het gebied van analytisch proeven. Dankzij haar wetenschappelijke achtergrond als gepromoveerd celbioloog, weet ze complexe materie op een heldere en toegankelijke manier over te brengen. Naast haar SDEN4-diploma heeft ze ook WSET4 behaald, en combineert ze deze kennis om haar lessen zo compleet en waardevol mogelijk te maken.
De cursus bestaat uit:
• 4 sessies van 3 uur of 2 sessies van 6 uur, inclusief een uur pauze
• Ca. 10 wijnen per sessie
• Digitaal lesmateriaal
• Blok met proefformulieren
Kosten:
€ 450,= per deelnemer (per cursus)
Data:
Cursus 1: Maandagavond 16, 23, 30 juni en 7 juli (van 19.00 tot 22.00 uur)
Cursus 2: Zondag 17 en 24 augustus (van 10.00-13.00 en van 14.00-17.00 uur)
Locatie:
Landgoed Dijnselburg
Amersfoortseweg 10
3705 GJ ZEIST