Docenten Liquoristenopleiding
Jan Beek
Jan heeft een lange carrière in de drankenwereld achter de rug, begonnen als fanatiek hobbyist in whisky kwam hij via de horeca bij importeur - groothandel van Wees terecht. Daar ontdekte Jan dat er veel meer bestond dan louter goeie whisky. Zijn werk voerde hem langs vele distilleerderijen over de hele wereld waar hij de kneepjes van het drank vak leerde. In 2018 start hij zijn eigen merk, Beek Spirits, en werkt hij aan een lijn met kwaliteitsdrank. Jan geeft aan de Liquoristenopleiding een aantal van de ochtendlessen organoleptiek en de lessen wijn, fruit en droesemdistillaten.
Myriam Hendrickx
Myriam Hendrickx heeft levensmiddelentechnologie gestudeerd. Na haar studie kreeg ze steeds meer belangstelling voor gedistilleerd. Ze schreef een lesboek in samenwerking met het toenmalige Productschap. Vanaf 2003 is Myriam werkzaam bij Distilleerderij Rutte als directeur en master distiller. Ze renoveerde het bedrijf en zette de Proefkamer op, waar jaarlijks duizenden mensen proeverijen of workshops volgen. Sinds 2011 werkt ze ook als master distiller bij moederbedrijf Koninklijke De Kuyper in Schiedam. Myriam heeft internationaal vele presentaties gegeven over jenever, gin en gedistilleerd. Ze geeft gastlessen op verschillende horecaopleidingen. Ze is toegevoegd aan de Britse Hall of Fame of gin in 2020, lid van het Britse Gin Guild en voorzitter van de likeurjury van de International Spirits Challenge in Londen.
Patrick van Zuidam
Patrick van Zuidam volgde zijn vader op als Master Distiller bij Zuidam Distillers BV. Opgegroeid in de distilleerderij heeft hij zijn hele leven in en rond de distilleerketel doorgebracht. Zijn eerste distillaties op 12-jarige leeftijd hebben hem meer dan 40 jaar ervaring opgeleverd. Zijn vader duldde geen onvolkomenheden en dat heeft hem de overtuiging bijgebracht dat een goed product bestaat uit honderden kleine details die allemaal tot in de perfectie moeten worden uitgevoerd.
In de loop der jaren heeft de distilleerderij honderden medailles gewonnen op prestigieuze internationale wedstrijden voor gedistilleerde dranken. De meest opvallende is misschien wel de prijs voor "Worlds Best Rye Whisky" bij de World Whisky Awards georganiseerd door het whisky magazine.
Robin Brilleman
Robin Brilleman is Liquorist en Vinoloog aan de Wijnacademie en whiskyschrijver. Hij publiceerde al ruim vijfentwintig jaar artikelen over whisky in whiskymagazines in binnen- en buitenland.
Voor zijn eerste boek “Schotse Malt Whisky - Een rondreis langs de distilleerderijen van Schotland” heeft hij alle werkzame distilleerderijen in Schotland bezocht.
In 2001 reisde hij naar de Verenigde Staten om daar distilleerderijen te bezoeken in de staten Kentucky en Tennessee.
In 2002 en 2003 liep hij stage bij de distilleerderijen Bowmore, Ardbeg, Balvenie en Glenfiddich om onderzoek te doen voor zijn boek “De chemie van Schotse maltwhisky”, dat verscheen in 2008 en is inmiddels al enkele keren is herdrukt.
Andere titels van zijn hand zijn “Islay, Whisky-eiland vol geschiedenis” en “102 mythen uit whiskyland (en hoe die soms in duigen vallen)”. Hij is vaste schrijver voor het Nederlandstalige whiskyblad Whisky Passion en is werkzaam in de drankenspeciaalzaak van Van Wees in Amersfoort.
Sebastiaan Smits
Sebastiaan Smits is master distiller en eigenaar van Loki Distillery in Zoetermeer, waar dagelijks gin, likeur, jenever, wodka en whisky worden geproduceerd. Onderdeel van de distilleerderij is de Loki Gin & Whisky School waar je door middel van workshops zelf gin, whisky of moonshine kunt leren stoken. Sebastiaan volgde naast de Liquoristenopleiding ook de opleiding tot Certified Distiller en Certified Master Distiller bij de iStill University in Woerden, waarna hij gevraagd werd cursusleider te worden. Jaarlijks leidt de iStill University zo’n 200 internationale studenten op tot craft distiller. Bij Rutte in Dordrecht werkt hij geregeld in de proefkamer voor het geven van proeverijen of workshops. Hij was eerder de eigenaar van whiskyboeken.nl.