Wat kan ik verwachten van de opleiding
Het proeven
Er zijn veel manieren om aan een nieuwe week te beginnen, maar slechts weinigen zullen het zo doen als de studenten van de Liquoristen opleiding. Op de maandagochtenden van de cursus proeven zij tijdens de proefles van 10:30 uur tot aan de lunch een serie dranken voor het aanleren van een goede proeftechniek. Het onderscheidend vermogen wordt getest en voortdurend opgevoerd.
Verfijnen zintuiglijke eigenschappen
Omdat het ‘blind’ proeven van dranken een uiterst belangrijk onderdeel van het praktijkexamen vormt, worden de studenten vanaf de eerste les in deze lastige vaardigheid geoefend. In de loop van de opleiding wordt het aantal ‘blind’ te proeven dranken opgevoerd tot de examenstandaard is bereikt.
De theorie
De theoretische lesstof is gebaseerd op een door deskundigen gemaakt boek, dat uitsluitend bestemd is voor de studenten van de Liquoristenopleiding. Het is tevens een naslagwerk dat ook goed ná de opleiding geraadpleegd kan worden. De theorie wordt ondersteund door de docenten in de middaglessen. Ook tijdens de middaglessen wordt er geproefd.
Mouten, branden en distilleren
Het proces van mouten, branden en distilleren komt uitgebreid aan de orde, vandaar dat er bezoeken bij het lesprogramma zijn ingepland bij distillateurs. Naast alle belangrijke gedistilleerde dranken en likeuren worden ook cocktails en longdrinks behandeld.
Opleidingslocatie
Voor zover de lessen niet bij een bedrijfsbezoek worden gehouden, vinden de lessen plaats op Landgoed Dijnselburg in Zeist.
Kosten
Het lesgeld voor de opleiding bedraagt € 1.399,00 exclusief BTW en € 1.692,79 inclusief BTW. Het studieboek is inbegrepen in het lesgeld.
De tentamen- en examengelden, 110 euro per module, zijn hier niet bij inbegrepen.
Het proeven
Er zijn veel manieren om aan een nieuwe week te beginnen, maar slechts weinigen zullen het zo doen als de studenten van de Liquoristen opleiding. Op de maandagochtenden van de cursus proeven zij van 10:30 uur tot aan de lunch een serie dranken die speciaal zijn samengesteld voor het aanleren van een goede proeftechniek. Daarmee wordt het onderscheidend vermogen getest en voortdurend opgevoerd.
Verfijnen zintuiglijke eigenschappen
Omdat het ‘blind’ proeven van dranken een uiterst belangrijk onderdeel van het praktijkexamen vormt, worden de studenten vanaf de eerste les in deze lastige vaardigheid geoefend. In de loop van de opleiding wordt het aantal ‘blind’ te proeven dranken opgevoerd tot de examenstandaard is bereikt.
De theorie
De theoretische lesstof is gebaseerd op een door deskundigen gemaakt boek, dat uitsluitend bestemd is voor de studenten van de Liquoristenopleiding. Het is tevens een naslagwerk welke goed geraadpleegd kan worden.De theorie wordt ondersteund door de docenten in de middaglessen. Begonnen wordt met het belangrijkste ingrediënt “alcohol”, daarna de basis- en smaakbepalende grondstoffen.
Mouten, branden en distilleren
Het proces van mouten, branden en distilleren komt uitgebreid aan de orde, vandaar bezoeken bij de distillateurs. Naast alle belangrijke gedistilleerde dranken en likeuren worden ook cocktails en longdrinks behandeld. De theorie is een zelfstudie en verwacht wordt dat de middagles goed is voorbereid. Een concept lesprogramma staat op deze website.
Opleidingslocatie
Voor zover de lessen niet op locatie worden gehouden is om praktische redenen voor de overige lessen voor één centrale plaats in Nederland gekozen: Landgoed Dijnselburg in Zeist.
Kosten
Het lesgeld voor de opleiding bedraagt € 1.399,00 exclusief BTW en € 1.692,79 inclusief BTW. Het studieboek is inbegrepen in het lesgeld.
De tentamen- en examengelden, 110 euro per module, zijn hier niet bij inbegrepen.