Skip to main content
De winkelwagen is leeg
De winkelwagen is leeg
Wijnacademie ®

Wie zijn onze Docenten?

Al onze docenten hebben jarenlang hun sporen verdiend in de wijnbranche. Ze zijn expert op hun vakgebied en de vaandeldragers van de Wijnacademie.

Docenten Vinologenopleiding

Hieronder vind je een overzicht van docenten van de Wijnacademie. 


Robert Handjes – Analytisch (blind) Proeven

Robert Handjes

Analytisch (blind) Proeven

Robert Handjes heeft al sinds zijn 18e een passie voor wijn. Tijdens zijn studie scheikunde werkte hij bij een wijnhandel in Hilversum, een mooie manier om wat bij te verdienen en tegelijk veel meer over wijn te leren. Uiteindelijk heeft hij van wijn zijn vak gemaakt. Jarenlang werkte Robert als brandmanager wijn bij De Monnik Dranken in Oldenzaal. Daarnaast is Robert sinds 2002 docent bij de Wijnacademie. Hij verzorgt, samen met Udo Goëbel, de ochtendlessen (blindproeven).

Udo Goëbel – Noord-Amerika, Afrika, Analytisch (blind) Proeven

Udo Goëbel

Zuid-Afrika, Analytisch (blind) Proeven

Udo Göebel MV zit sinds 1988 in het wijnvak, was in 1990 de jongste Vinoloog van het land, is Magister Vini, drievoudig Vinoloog van het Jaar, lid van het Perswijnpanel, geeft wijnproefcursussen en is eigenaar van WineMatters.nl, gespecialiseerd in goede Zuid-Afrikaanse wijnen. Hij reist drie keer per jaar naar Zuid-Afrika en heeft daar in 2006 een half jaar gewoond en maakt daar sindsdien elk jaar een vat wijn. Samen met Robert verzorgt hij de ochtendlessen (blindproeven) en de les Zuid-Afrika.

Stan Beurskens – Vinificatie (ook biologisch)

Stan Beurskens

Vinificatie (ook biologisch)

Stan Beurskens – oenoloog, afgestudeerd aan de universiteiten van Wageningen, Stellenbosch en Geisenheim. Eigenaar van Wijnbouwadvies Beurskens en Wijngaard St. Martinus (13 ha.) in Vijlen, Zuid-Limburg, de oudste rode wijngaard van Nederland (1988).

Stan Beurskens combineert kennis, ervaring en onderzoek om nieuwe manieren te vinden om zo duurzaam mogelijk te werken en hoge kwaliteit wijn te maken. Hij geeft advies aan meer dan 50 wijngaarden in binnen- en buitenland. 

Joris Snelten – Mousserende Wijnen

Joris Snelten

Mousserende Wijnen

Joris Snelten is CEO van Deltawines BV (DGS Wijn, Coenecoop Wine Traders, Pallas Wines, Global Wine Operations, AN.KA Wines, Adveal). Joris was de jongste vinoloog ooit door het winnen van de Truus Hooftbokaal! Hij studeeerde van 1993 tot 1996 in Bordeaux en Montpellier met als specialisatie wijnlandbouw, vinificatie en commercie.

Joris heeft daarnaast verschillende vinificatie ervaringen opgedaan in Frankrijk, Italië, Spanje, Chili en Argentinië alvorens in dienst te gaan bij DGS Wijn als wijninkoper. In de daaropvolgende jaren heeft hij, samen met zijn collega’s, de aandelen van de oprichters overgenomen.

Chris Alblas – Elzas/Loire/Jura/Savoie

Chris Alblas

Elzas/Loire/Jura/Savoie

Chris Alblas is al vanaf 1987 actief met wijn bezig. Sinds 1992 is Chris vinoloog en wijndocent. Hij geeft wijncursussen voor beginners en gevorderden. Afgelopen jaren heeft Chris als jurylid onder andere wijnen beoordeeld voor het Concours Mondial de Bruxelles in Europa, Chili en Brazilië. Daarnaast publiceert Chris wijnnieuws op de website www.wijnjournaal.nl. Ook is Chris redacteur en corrector voor de lesboeken voor de Vinologenopleiding.

Lars Daniëls – Rhône, Lanquedoc, Roussillion en Provence

Lars Daniëls

Rhône, Languedoc-Roussillon en Provence, Duitsland

Lars studeerde ooit Franse Taal- en Letterkunde, maar werd via de horeca en wijnimport fulltime wijnprofessional. In 2008 behaalde hij de hoogste wijntitel in Nederland, die van Magister Vini, waarvoor hij sinds lange tijd het begeleidingstraject coördineert. Voor de Wijnacademie verzorgt hij de lessen Rhône-Provence-Languedoc-Roussillon en Duitsland. 

Na jarenlange bijdragen als redacteur, werd Lars in 2023 mede-eigenaar van Perswijn, het toonaangevende wijnmagazine in Nederland, dat ook grote evenementen organiseert. Als hij tijd over heeft, verzorgt hij graag presentaties in binnen- en buitenland.

Xavier Kat – Bordeaux en Zuid-West

Xavier Kat

Bordeaux en Zuid-West Frankrijk

Na zijn opleiding aan de Hoge Hotelschool was Xavier Kat Vijf jaar lang werkzaam in Bordeaux, alwaar hij vinifieerde op verschillende Châteaux en export manager was bij een négociant (handelshuis). In 1999 kwam Xavier bij Okhuysen werken, waar hij sinds 2001 ook directeur-eigenaar is. Met zijn komst werd het bedrijf verder uitgebouwd en geprofessionaliseerd. Xavier is tevens Vice Voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren en voorzitter van de International Wine Clubs Association. Bordeaux is zijn gebied, maar eigenlijk is er geen wijnstreek die hem niet boeit.

Fred Nijhuis – Italië deel 1

Fred Nijhuis

Noord-Italië

Fred is sinds 1992 schrijver, presentator, docent en consultant voor verschillende opdrachtgevers, zowel professionals als particulieren. Fred heeft een commerciële achtergrond en heeft zijn uitgebreide wijnkennis en ervaring opgedaan bij o.a. OINOS en the Wine & Food Association. Fred is een allround wijnprofessional, maar zijn absolute specialisatie ligt bij Italiaanse wijnen.

Olaf Kersten – Iberische Schiereiland deel 2

Olaf Kerstens

Portugal en versterkte wijnen uit Spanje en Portugal

André Kerstens en Olaf Kerstens zijn de partners die het bedrijf Partners in Wijn in 1999 hebben opgericht. In 2008 is André Kerstens B.V. , opgericht in 1880, weer teruggekomen in ons familiebezit. Het bedrijf heet sindsdien André Kerstens BV Partners in Wijn sinds 1880. 

Bij de selectie grijpen beide partners terug op de kennis en ervaring die de familie Kerstens in meer dan drie eeuwen in de wijnhandel opdeed. De eerste documenten die dit bewijzen dateren uit het jaar 1679. Olaf Kerstens is vinoloog en docent van de Nederlandse Wijnacademie en heeft diverse stages gelopen in Bordeaux, Cognac en Oporto.

Frank Donker – Oceanië, Zuid- en Midden Amerika

Frank Donker

Zuid- en Midden Amerika

Al meer dan 34 jaar werkt Frank Donker in de wijnindustrie. Van de studie aan de Hoge Hotelschool Maastricht naar Bouchard Père & Fils in Beaune, Okhuysen in Haarlem en naar Walraven & Sax in Breda. Daarna begon Frank als wijninkoper bij Sligro en vervolgens was hij 19 jaarinkoper bij LFE. In 2020 is Frank voor zichzelf begonnen als Global Wine Consultant. Hij wil zijn kennis en netwerk inzetten om mensen met goede ideeën verder te helpen met hun projecten.

Frank geeft met veel plezier al meer dan 20 jaar les op de Wijnacademie en hij verzorgt de lessen Midden- en Zuid-Amerika.

Ibert van der Waal MV – Noord Amerika en Canada

Ibert van der Waal MV

Spanje en Begeleidingstraject theoretische examens

Na de Hogere Hotelschool in Den Haag en een aantal jaar in de hotellerie gewerkt te hebben, is Ibert in 1991 bij Wijnimport J. Bart gestart. Eerst als wijnadviseur en later als verkoopleider. In 1992 werd het Vinologendiploma behaald en door de jaren heen werd de kennis op peil gehouden door vele inkoopreizen, wijnbeurzen en het volgen van verschillende cursussen.

In 2012 werd Ibert Magister Vini en sinds 2015 verzorgt hij aan de Wijnacademie het begeleidingstraject theoretische examens en verschillende lessen voor de Vinologenopleiding.

Job de Swart

Job de Swart

Noord-Amerika en Canada, Oceanië

Job behaalde in 2018 de titel Master of Wine (MW) als derde Nederlander ooit. Sinds 2007 werkt hij als marketeer en wijninkoper van Les Généreux – een samenwerkingsverband van 42 zelfstandige wijnwinkels in Nederland en Vlaanderen. Inmiddels combineert Job die baan met de exploitatie van Grape Compass: een software app die hij tijdens zijn Master of Wine-studie samen met HydroLogic ontwikkelde om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in wijngaarden te verminderen.

Verder maakt Job deel uit van de examencommissie Magister Vini en geeft hij regelmatig proeverijen voor liefhebbers en professionals.

Marcel Kerkmeester – Marketing & wijn

Marcel Kerkmeester

Marketing & wijn

Marcel Kerkmeester is sinds 2009 Algemeen Directeur bij Groupe LFE B.V., een van de grotere wijn-importeurs in Nederland. Marcel is bedrijfseconoom en heeft een NIMA-C diploma. Voordat hij bij Groupe LFE in dienst trad, heeft hij 18 jaar lang gewerkt bij Unilever, een marketingbedrijf pur sang.

Zijn theoretische kennis van het vakgebied marketing, zijn internationale werkervaring, zijn inmiddels opgedane kennis van de Nederlandse wijnmarkt en zijn passie om ook in de wijnmarkt de consument centraal te stellen in alles wat we doen, staan garant voor een boeiende les “Wijn & Marketing”.

Peter Klosse – Wijn- en Gastronomie

Peter Klosse

Wijn- en Gastronomie
Academie voor Gastronomie, eigenaar van de Echoput, doet veel onderzoek naar smaak, is gepromoveerd en wordt daarom ook de Smaakprofessor genoemd.

Adam Dijkstra

Adam Dijkstra, wijnmaker van Wijnhoeve de Colonjes en directeur van wijn / drank Analyse Centrum Colonjes. Adam volgde de vierjarige opleiding tot Wijningenieur aan Weincampus Neustadt en Weinsberg (Dld) en maakt sinds 2010 de wijnen van de Colonjes en een aantal andere wijngaarden in de regio.

Joep Speet - WSET3

Joep Speet MV

Inkoop en selectie

Joep Speet is jurist, werkte 12 jaar bij een opleidingsinstituut, voordat hij het wijnvak inrolde. Hij is verantwoordelijk voor de inkoop van Pallas Wines (onderdeel van Delta Wines) en helpt de andere inkopers met hun sourcing. Hij heeft een gedegen opleiding (Wijnacademie, WSET3, Oinos, Magister Vini) en heeft onder meer gewerkt bij Sauter Wijnen.

Hij heeft zitting in de Adviescommissie Beschermde Oorsprongsbenamingen en geeft sinds 2011 les WSET3, met name over Bourgogne, samen met Italië zijn specialisme en passie.

Hij is naast docent ook bestuurslid van de Wijnacademie.

Elise Moeskops

Elise Moeskops

Oostenrijk

Elise Moeskops (1983) komt uit een bourgondisch nest waar haar vader zelf bier brouwde en wijn maakte van druiven uit de tuin. Tijdens haar studie politicologie werkte ze in de horeca en kwam in contact met de importeur Anfors-Imperial, wat haar eerste werkgever zou worden.

Na een dikke vijf jaar import begon de horeca weer te kriebelen. Samen met haar partner opende ze in 2010 restaurant Lastage, dat na een jaar al zijn eerste Michelinster kreeg. In 2019 opende Elise in Amsterdam Noord naast Lastage restaurant Lazuur. Bij beide zaken is ze verantwoordelijk voor de wijnkaart, de inkoop en het opleiden van het personeel.

Roy Pelgrim

Midden- en Zuid-Italië

Roy is wijnadviseur bij Anfors Imperial. Hiervoor werkte hij meer dan 30 jaar in de horeca, waarvan de laatste twee jaar bij Tribeca** in Heeze. Roy is gedurende zijn wijncarrière tot twee keer toe verkozen als beste sommelier in Nederland, is één van de twaalf sommeliers in Nederland met het International Sommelier Certificate en vertegenwoordigde meerdere keren Nederland op het Wereldkampioenschap voor sommeliers. Hij zal vanaf komend vinologen-opleidingsjaar de lessen gaan verzorgen over Midden- en Zuid-Italië.

Dieuwke Engelsma

Wijnproefkunde

In 2002 start Dieuwke haar loopbaan als wetenschapper. Ze haalt een PhD in moleculaire biologie, maar raakt tegelijkertijd ook gefascineerd door de vele smaken van wijn en het productieproces. Vanaf haar 21e volgt ze meerdere wijnopleidingen. In 2008 neemt Dieuwke voorgoed afscheid van de wetenschap. Ze start haar wijncarrière in Amsterdam, werkt in verschillende wijnhandels en focust zich steeds meer op het lesgeven. Dieuwke is vinoloog en heeft ook WSET4 behaald. Dieuwke zal komend jaar de les ‘Fysieke en psychologische factoren van wijnproeven’ gaan verzorgen.

Henk Hendriks

Henk Hendriks is opgeleid als bioloog en gepromoveerd voedingskundige. Hij is lange tijd werkzaam geweest bij TNO als wetenschapper, alwaar hij veel onderzoek heeft gedaan naar de effecten van voeding op gezondheid, veelal in samenwerking met universiteiten (internationaal), de overheid en het bedrijfsleven. Henk heeft bij TNO lange tijd het onderzoek naar de effecten van matige alcoholconsumptie op de gezondheid van de mens geleid, vooral gericht op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Momenteel is hij werkzaam als zelfstandig consultant ‘Voeding en gezondheid’, partner van de ‘Nutrition Consultants Cooperative’ en co-director van ‘Alcohol In Moderation’ en het ‘International Scientific Forum on Alcohol Research’.

Ronald Wortel

Wijnbouw- ook biologisch

Ronald is wijndocent en schrijver. Hij begon in 2004 met importeren van Portugese wijnen, maar nu is hij alweer vele jaren actief als docent in diverse landen. In Nieuw-Zeeland (waar hij een aantal jaar heeft gewoond) is hij hoofddocent van het WSET Diploma programma en wereldwijd begeleidt hij vele studenten op verschillende niveaus.

Daarnaast is Ronald columnist, schrijver en lid van het proefpanel bij Perswijn. Hiervoor reist Ronald regelmatig naar vele wijngebieden over de hele wereld. De inzichten die dat oplevert, gebruikt hij graag in zijn lessen.