Skip to main content
De winkelwagen is leeg
De winkelwagen is leeg

43 Nieuwe Vinologen

  • Teasertekst:

    Er zijn weer 43 geslaagden voor het Vinologenexamen van afgelopen 20 januari!

  • Tekst artikel :
    De heer L. Zwerink AALSMEER
    De heer A.W. Dijksterhuis AMERSFOORT
    Mevrouw AM Harrebomée AMERSFOORT
    De heer C.J. van Nijhuis AMSTELVEEN
    De heer D.L. van Eijk AMSTERDAM
    Mevrouw C.L. Wu AMSTERDAM
    De heer J.J.A.Z. Saämena ARNHEM
    Mevrouw I.D.M. Visscher BENTELO
    De heer N. Verwold BEST
    Mevrouw M.A. Koster BLEISWIJK
    De heer A.J.W.G. Verhulst BREDA
    Mevrouw S. Roeper DEN BURG
    Mevrouw L. de Graaff DEN HAAG
    De heer K. Thevissen DILSEN-STOKKEM
    De heer A.F. Wouterse DORDRECHT
    De heer Y. de Vlieger DORDRECHT
    Mevrouw I. van Loon GOIRLE
    De heer A.L.P.J. Bankers GRONINGEN
    De heer K.R. Liefveld HAARLEM
    De heer P.H. van Oijen HAARLEM
    De heer KJM Julicher HEESWIJK - DINTHER 
    De heer F. van Dalen HELMOND
    De heer L.A.A. van Eyck HELMOND
    Mevrouw J. Veldwijk HELMOND
    Mevrouw M.J.E. van Bijsterveld LAMONIE-MONTASTRUC
    De heer R. Bernard LANDSMEER
    Mevrouw I..C.. Stegeman LEIDEN
    Mevrouw E. Ouwehand LEIDERDORP
    De heer S. Hoogendoorn LINSCHOTEN
    Mevrouw R.M. Sonneveld MAASSLUIS
    De heer J. Scholing MEPPEL
    Mevrouw M.A. de Hoog-Van Der Linde NIEUWERKERK AAN DEN IJSSEL
    Mevrouw J.M. Pieterse NOORDEN
    Mevrouw N.J. Hidding ROELOFARENDSVEEN
    De heer M. de Jongh ROTTERDAM
    De heer J. Siekman SASSAY
    De heer E.T.H. Munk SINT PANCRAS
    Mevrouw L.M. Heijs TILBURG
    Mevrouw E.J.C. van Eijsden UDEN
    Mevrouw L. Schipper UTRECHT
    De heer S.N.F. Landkroon VIJFHUIZEN
    Mevrouw M.E. Poulen - Meyer WESTZAAN
    Mevrouw E. Piekaar ZWOLLE

2 plekken vrijgekomen voor de Bourgogne-Champagnereis in april!

  • 2 plekken vrijgekomen voor de Bourgogne-Champagnereis in april!
  • Teasertekst:

    Wijn Studiereis Bourgogne-Champagne 2025 - De jaarlijkse wijn-studiereis zal plaatsvinden van zondag 13 april tot en met vrijdag 18 april 2025 onder begeleiding van Birthe van Meegeren en Pim de Graaf. Pim de Graaf is docent Bourgogne aan de Wijnacademie en eigenaar van Karel de Graaf Bourgogne-Agenturen.

  • Tekst artikel :

    We vertrekken op zondag 13 april met de bus vanuit Zeist. We komen op zondag aan in Beaune, van waaruit we 3 zeer inspirerende dagen zullen hebben in de Bourgogne. Op donderdag vertrekken we naar de Champagne, waar we nog een paar mooie bezoeken zullen hebben. Op vrijdag 18 april komen we aan het eind van de dag weer aan in Zeist.

    De kosten voor deze 6-daagse reis zijn € 1.495,= per persoon op basis van een 2-persoonskamer, inclusief vervoer, bezoeken, proeverijen en alle maaltijden m.u.v. de woensdagavond. Zie onderaan de overige voorwaarden.

    Concept Programma Wijnreis Bourgogne-Champagne 2025

    Zondag 13 april

    Verzamelen bij landgoed Dijnselburg te Zeist: reisdag met diner in Beaune

    Maandag 14 april

    Vertrek vanuit hotel met de bus langs Beaune, Chagny, Rully, Givry, Buxy en Mercurey.

    Ontvangst op Domaine du Château de Chamirey. Ontvangst door M. Amaur Devillard. Bezoek wijngaarden, kelder plus proeverij. Lunch op dit domein

    Vertrek met de bus naar Maranges, Santenay en Chassagne. Vervolgens naar Montrachet voor een korte stop. Daarna via Meursault richting Auxey naar Monthelie, Volnay, Pommard en  Beaune naar Savigny-les-Beaune.

    Ontmoeting in de wijngaard met Jean-Louis Féry van Domaine Jean Féry & Fils. Rondleiding en proeverij. Vervolgens via Pernand-Vergelesses naar Echevronne in de Hautes-Côtes de Beaune. Diner in Savigny-les-Beaune. 

    DDinsdag 15 april   

    Vertrek vanuit het hotel richting Nuits-St. Georges. Bezoek aan Jadot.

    's middags vertrek richting Vosne-Romanée voor Wandeling langs enkele beroemde wijngaarden, over de Route des Grands Crus, tot aan Chambolle 1er Cru Les Amoureuses. De deze Grand Cru wandeling vertrek met de bus richting Gevrey-Chambertin via de Route des      Grands Crus langs de crus Chambolle en Morey. Korte stop bij Chambertin en Chambertin-Clos de Bèze. Vervolgens terug naar Beaune via de Route Départementale.

    Bezoek aan Cité de Climats & Vins Bourgogne, een interactief museum waar je alles kunt leren over deze beroemde wijnstreek

    Woensdag 16 april

    Bezoek aan tonnellerie Art-du-Tonneau van M. Frédéric Gillet.Hier leer je alles over eikenhouten wijnvaten en maak je samen met 3 anderen je eigen wijnvat!

    Bezoek aan Maison Vincent Girardin. We splitsen de groep. Een deel krijgt uitleg in de wijngaarden over het werk, de andere helft gaat proeven.

    Bezoek aan JanotsBos, een klein wijnhuis met Nederlander én vinoloog Richard Bos als oprichter/directeur. Presentatie van het bedrijf en proeverij.

    Rest van de middag en de avond vrij.

    Donderdag 17 april

    Vertrek – met koffer e.d.! – uit het hotel. Via de Autoroute richting Champagne. Via de Côte des Bar (Aube) (vanaf de Autoroute) en via de Côte des Blancs richting Aÿ.

    Lunch

     Aankomst in hotel Ibis Styles Centre Cathédrale. Opfrissen, een beetje feestelijke kleding aan – heren een jasje.

    Bezoek aan Taittinger  

    Rondleiding, masterclass met proeverij

    Diner in restaurant Brasserie Excelsior. 

    Vrijdag 18 april

    Tour door de Montagne de Reims.

    Bezoek aan Pressoria in Aÿ: een interactief museum waar je alles leert over de Champagnestreek.

    De groep wordt gesplitst voor bezoek aan Ayala en Bollinger. Rondleiding en proeverij

    20.00 u.           Aankomst in Zeist, na een tussenstop in Hazeldonk.

    Verder belangrijke info:

    • Wil je liever op een eenpersoonskamer? De extra kosten hiervoor zijn 289 euro.
    • Inschrijving gaat op volgorde van aanmelding: we hebben maximaal 22 eenpersoonskamers en 13 tweepersoonskamers.
    • De reis gaat door bij minimaal 45 en maximaal 48 deelnemers. Dus wil je mee? Geef je dan snel op via de website (wachtwoord is 53_Bourgogne)
    • De aanbetaling is 375 euro, voor het overige gedeelte krijg je een factuur in februari.
    • Er zijn twee opties qua eten: mee-eten met de menu’s of geheel vegetarisch. Heb je een ernstige allergie? Geef dit door.
  • Interne link: https://wijnacademie.nl/examen-events/573-wijnstudiereis-bourgogne-13-t-m-18-april-2025
  • Tekst op button interne link: Meld je aan

Wijn Studiereis Bourgogne-Champagne 2025

De jaarlijkse wijn-studiereis zal plaatsvinden van zondag 13 april tot en met vrijdag 18 april 2025 onder begeleiding van Birthe van Meegeren en Pim de Graaf. Pim de Graaf is docent Bourgogne aan de Wijnacademie en eigenaar van Karel de Graaf Bourgogne-Agenturen.

De kosten voor deze 6-daagse reis zijn € 1.495,= per persoon op basis van een 2-persoonskamer, inclusief vervoer, bezoeken, proeverijen en alle maaltijden m.u.v. de woensdagavond. Zie onderaan de overige voorwaarden.

Concept Programma Wijnreis Bourgogne-Champagne 2025

Zondag 13 april

Verzamelen bij landgoed Dijnselburg te Zeist: reisdag met diner in Beaune

Maandag 14 april

Rit langs de wijngaarden van Beaune, Chagny, Rully, Givry, Buxy en Mercurey.

Ontvangst op Domaine du Château de Chamirey. Ontvangst door M. Amaur Devillard. Bezoek wijngaarden, kelder plus proeverij. Lunch op dit domein

Vertrek met de bus naar Maranges, Santenay en Chassagne. Vervolgens naar Montrachet voor een korte stop. Daarna via Meursault richting Auxey naar Monthelie, Volnay, Pommard en  Beaune naar Savigny-les-Beaune.

Ontmoeting in de wijngaard met Jean-Louis Féry van Domaine Jean Féry & Fils. Rondleiding en proeverij. Vervolgens via Pernand-Vergelesses naar Echevronne in de Hautes-Côtes de Beaune. Diner in Savigny-les-Beaune. 

Dinsdag 15 april   

Bezoek aan Wijnhuis Drouhin. 

's middags vertrek richting Vosne-Romanée voor Wandeling langs enkele beroemde wijngaarden, over de Route des Grands Crus, tot aan Chambolle 1er Cru Les Amoureuses. De deze Grand Cru wandeling vertrek met de bus richting Gevrey-Chambertin via de Route des Grands Crus langs de crus Chambolle en Morey. Korte stop bij Chambertin en Chambertin-Clos de Bèze. Vervolgens terug naar Beaune via de Route Départementale.

Bezoek aan Cité de Climats & Vins Bourgogne, een interactief museum waar je alles kunt leren over deze beroemde wijnstreek

Woensdag 16 april

Bezoek aan tonnellerie Art-du-Tonneau van M. Frédéric Gillet.Hier leer je alles over eikenhouten wijnvaten en maak je samen met 3 anderen je eigen wijnvat!

Bezoek aan Maison Vincent Girardin. We splitsen de groep. Een deel krijgt uitleg in de wijngaarden over het werk, de andere helft gaat proeven.

Bezoek aan JanotsBos, een klein wijnhuis met Nederlander én vinoloog Richard Bos als oprichter/directeur. Presentatie van het bedrijf en proeverij.

Rest van de middag en de avond vrij.

Donderdag 17 april

Bezoek aan Taittinger voor rondleiding, masterclass met proeverij

Diner in restaurant Brasserie Excelsior. 

Vrijdag 18 april

Tour door de Montagne de Reims.

Bezoek aan Pressoria in Aÿ: een interactief museum waar je alles leert over de Champagnestreek.

De groep wordt gesplitst voor bezoek aan Ayala en Bollinger. Rondleiding en proeverij

Daarna weer terug naar Zeist, na een tussenstop in Hazeldonk.

Verder belangrijke info:

  • Wil je liever op een eenpersoonskamer? De extra kosten hiervoor zijn 289 euro.
  • Inschrijving gaat op volgorde van aanmelding: we hebben maximaal 22 eenpersoonskamers en 13 tweepersoonskamers.
  • De aanbetaling is 375 euro
  • Er zijn twee opties qua eten: mee-eten met de menu’s of geheel vegetarisch. Heb je een ernstige allergie? Geef dit door.

55 Nieuwe Vinologen

  • Teasertekst:

    Er zijn weer 55 geslaagden voor het Vinologenexamen van afgelopen 8 juli!

  • Tekst artikel :
    Mevrouw S. Cordes-salverda ALMERE
    De heer D. Vermeij AMERSFOORT
    Mevrouw M.J. Westerbeek AMERSFOORT
    De heer S. van Gulik AMERSFOORT
    De heer F.R. Kroon AMSTERDAM
    De heer M.C. Post AMSTERDAM
    De heer M.H.T. Kicken AMSTERDAM
    Mevrouw K. van der Meijden AMSTERDAM
    De heer F.A.M. Swinkels AMSTERDAM
    Mevrouw M. Matser ARNHEM
    De heer P.M. Cobelens AUSTERLITZ
    De heer S.J. Willemse BARENDRECHT
    De heer W.G.J. de Winter BERKHOUT
    De heer J.F. Nieuwenweg CASTRICUM
    De heer G.J. Mengerink DALERVEEN
    Mevrouw K.A.J. van Gerwen DE MORTEL
    Mevrouw J. van Nieuwenhuizen DEN HAAG
    De heer P.W. Snabel DEN HAAG
    De heer D.W.P.C. van Kempen DOORN
    De heer M.F.P. Muller DORDRECHT
    De heer M.J. Kerkvliet DRONTEN
    De heer G.J.A. van van Assen GOUDA
    De heer R.C. van den Berg HARDERWIJK
    Mevrouw M. Spanjersberg HELLEVOETSLUIS
    De heer A.A. Aal HILLEGOM
    Mevrouw E..J..M. Boswijk HILVERSUM
    De heer M.H. Nijenhuis HOLTEN
    Mevrouw L.A.H. Verstappen HORST
    De heer S Ponsen HOUTEN
    De heer A.C.M. Reijnen LAGE ZWALUWE
    De heer M. van Benthem LEEUWARDEN
    Mevrouw I.P. Blaauwbroek LEEUWARDEN
    Mevrouw E.J.M. Raamsteeboers LUTTENBERG
    De heer A.F. Koeneman MALDEN
    Mevrouw J. Dannenburg MEPPEL
    Mevrouw C.J. Ruiz MIJNSHEERENLAND
    De heer B.J. Feenstra NUENEN
    Mevrouw A.M. Janner NUENEN
    Mevrouw F.M. de Graaf ROERMOND
    De heer J.P. van 't Hof ROTTERDAM
    De heer J.J. van Werkhoven ROTTERDAM
    De heer W.H. van Geffen S'-HERTOGENBOSCH
    De heer O.A. Munsters SOEST
    De heer T.J. Appeldoorn UTRECHT
    De heer E.F. Pater UTRECHT
    Mevrouw S van den Brink UTRECHT
    Mevrouw S. Tempelaars VALKENSWAARD
    Mevrouw M. Bos VEENENDAAL
    De heer J.H.C.M. Linssen VELDHOVEN
    De heer J.J.M. Maas VLEUTEN
    Mevrouw P.W.J. Looijen VOORTHUIZEN
    De heer V.T.J.M. Coenen WILLEMSTAD
    Mevrouw DEM Strop WOERDEN
    De heer F. van Leeuwen WOERDEN
    De heer P.R.B. Boer ZAANDAM

13 Nieuwe Liqouristen

  • Teasertekst:

    Maandag 24 juni markeerde een bijzonder moment: de diploma-uitreiking van de Opleiding Liquorist van de Wijnacademie.

  • Tekst artikel :

    Onder een stralende zon verzamelden 13 trotse geslaagden, vergezeld door hun partners, zich in dé Jeneverstad van Schiedam voor een feestelijke ceremonie op de binnenplaats van het Jenevermuseum.

    De dag begon met een rondleiding door het Jenevermuseum, waar alle aspecten van jenever en de historische band tussen jenever en Schiedam werden belicht. Twee enthousiaste gidsen wisten de groep te boeien met hun uitgebreide kennis en lieten de aanwezigen bovendien genieten van een proeverij van diverse spiritualiën. 

    Na de rondleiding vond het officiële gedeelte plaats op de sfeervolle binnenplaats. Onder het voorzitterschap van Arend Minkman reikte de examencommissie de diploma’s uit aan de geslaagden. De dag werd feestelijk afgesloten met een heerlijke Bobby’s Gin & Tonic.

    Het was een prachtige dag en wij feliciteren alle geslaagden van harte met het behalen van het diploma!

Reisverslag Liquoristen in spé naar Schotland

  • Teasertekst:

    Alweer voor de tweede keer reisden een groep Liquoristen in spé af naar Schotland. 

  • Tekst artikel :

    Glasgow en omgeving stond op het programma en na een voorspoedige vlucht, wel vroeg opstaan, kwam de groep aan in deze tweede stad van Schotland. Minder feeëriek dan Edinburgh maar zeker de moeite waard.

    Onze vaste chauffeur Graeme Mitchell stond al klaar voor meteen een eerste bezoek aan een echte Lowland Distillery namelijk Auchentoshan. Amper de snelweg op gedraaid ging daar de eerste ‘dram’ door de bus. We zijn immers met de Liquoristen op pad!

    Auchentoshan

    Met een vriendelijk zonnetje en hier en daar een wolkje en veel ‘blauw’ kwamen we aan bij Auchentoshan. Auchentoshan is een schoolvoorbeeld van een Lowland malt, de whisky wordt drie keer gestookt. In het still house staan één wash still, één spirit still en in het midden een "intermediate still". In de spirit still gebeurt de derde distillatie tot zelfs 81% alcohol. Er is geen sterkere new spirit in Schotland, dan wat er uit deze pott still loopt. Door het zo hoog afstoken krijgt men een heel zuiver product dat geliefd is voor het maken van de blended whisky's. Voor de rijping gebruikt men refill, bourbon- en sherryvaten. Vier washbacks zijn van larikshout en twee zijn gemaakt van roestvrij staal. Het water komt uit een meer dat in de Highlands is gelegen, Loch Katrine geheten en het koelwater is regenwater, dat wordt opgevangen in een reservoir bij de distilleerderij. In 1987 werd Auchentoshan door Morrison Bowmore Distillers Ltd. overgenomen. De malt wordt voor zo'n 90% verkocht voor de blended whisky's. De overige 10% wordt door Achentoshan zelf als malt whisky op de markt gebracht.

    Foto 1 kopie

    Na een uitvoerige rondleiding stonden de nodige ‘drams’ klaar om aan een uitvoerige kwaliteitskeuring door ons te worden onderworpen…

    Foto 2 kopie

    Clydeside Distillery

    Vanuit Auchentoshan is het een kleine ‘sprong’ naar de andere Lowland Distillery in Glasgow, namelijk De Clydeside Distillery. De Clydeside-distilleerderij kijkt uit over de rivier de Clyde die uitmondt in de zee vanaf de dokken van Glasgow en heeft een prachtig uitzicht op een gebied dat doordrenkt is met whiskygeschiedenis. Het bevindt zich in het oude pomphuis dat ooit het bootverkeer in en uit de dokken regelde door de hydraulische brug bij hun binnenkomst te bedienen. Clydeside-distilleerderij is een nieuwe onderneming van de familie Morrison, een naam die nauw verbonden is met de geschiedenis van Schotse whisky en de plaats van Glasgow daarin. Tim Morrison, de oprichter van Clydeside-distilleerderij en eigenaar van de onafhankelijke bottelaars AD Rattray, is de zoon van Stanley P. Morrison. Stanley was ooit de eigenaar van Bowmore, een grote onafhankelijke bottelaar, en een enorm succesvolle whiskyhandelaar in Glasgow. John Morrison, die verder teruggaat in de stamboom, was degene die verantwoordelijk was voor het bouwen van het pomphuis dat Clydeside in de 19e eeuw naar huis noemt, evenals het Queens Dock zelf.

    Foto 3

    Glasgow is een stad die cruciaal is voor de geschiedenis en erfenis van whisky. Veel van de schepen en boten waarvan dit pomphuis ooit het verkeer controleerde, zouden beladen zijn met vaten whisky die naar markten in het buitenland gingen. Of lege vaten en andere voorraden naar distilleerderijen langs de kust of naar de eilanden vervoeren.

    De Clydeside-distilleerderij is uitgerust met een roestvrijstalen maischketel van 1,5 ton, acht roestvrijstalen . washbacks en een enkele set stills. Het maakt gebruik van een fermentatietijd van 72 uur en een langzaam distillatieproces. Water voor de distilleerderij komt net als dat van Auchentoshan van Loch Katrine. De distilleerderij heeft een productiecapaciteit van 500.000 liter sterke drank per jaar. Hoewel het een Lowlands-distilleerderij is, schuwt Clydeside het niet om wat pittigere tonen aan zijn ‘spirit’  toe te voegen om de handelsgeschiedenis van Glasgow weer te geven.

    Vanuit De Clydeside naar ons hotel, midden in het centrum van Glasgow. Een korte rondleiding door de stad brengt ons uiteindelijk bij de Single Malt Whisky Society alwaar ons een fijn diner wordt voorgezet, uiteraard met de nodige ‘dram’… na het diner de stad in en dan is de eerste dag alweer voorbij…

     Dag 2

     Vandaag vroeg uit de veren want een druk programma; niet minder dan drie distilleerderijen staan er op het programma en na een uitgebreid Schots ontbijt met z’n allen de bus in. Vanuit Glasgow is het niet eens zo heel ver naar de Highlands. Via de A82 naar Dumbarton, langs de plek waar vroeger de Littlemill Distillery stond, en dan doemt al vrij snel de Loch Lomond Distiller op.

    Loch Lomond Distillery

    Foto 4 kopie

    De Loch Lomond distilleerderij is gelegen in de plaats Alexandria ten zuiden van het meer Loch Lomond. De distilleerderij ligt exact op de grens van de Highlands en de Lowlands, de malts van Loch Lomond worden toch tot de Highlands berekend. De distilleerderij werd opgericht in 1965 door Barton Distilling ltd., vroeger gebruikte men de gebouwen voor de fabricage van katoen. Na een sluiting van één jaar, werd de distilleerderij in 1987 weer heropend en men bouwde in 1993 naast de moutdistilleerderij een graandistilleerderij. Men maakt er nu in één distilleerderij graanalcohol en ook een zevental moutwhisky's. Voor de productie van malt gebruikt men bij Loch Lomond twee wash stills en twee spirit stills, die met stoom worden verhit. Deze zogenaamde speciale Lomond Stills lijken van onderen op een gewone pott still, maar daar staat niet de overbekende zwanenhals op maar een platenkolom met horizontale platen binnenin.

    Foto 5 kopie

    Je kan dit vergelijken met de Coffee of patent still, maar het verschil met Loch Lomond is, dat deze hier niet continu werken. Het voordeel van deze stills is, dat er op verschillende manieren gestookt kan worden en men zodoende zeven verschillende malts op de markt kan brengen. In de malt distilleerderij staan acht washbacks van staal en de malt rijpt vooral op bourbon- en refill vaten. Het water pompt men uit ondergrondse waterreservoirs. Door de grondlagen is dit water in de loop der jaren gezuiverd en prima geschikt voor de bereiding van maltwhisky ook voor het koelwater wordt dit water gebruikt. Men ontvangt bij de Loch Lomond distilleerderij geen bezoekers maar wij kwamen uiteraard wel binnen en kregen van Alan Reid een meer dan uitvoerige rondleiding. Vooral het bezoek aan de eigen ‘cooperage’ was machtig interessant!

    Foto 6 kopie

    Glenturret

    Vol van alle indrukken stappen we terug de bus en maken ons op voor een wat langere rit van anderhalf uur verder de Highlands in naar Glenturret Distillery. Dar nuttigen we allereerst de lunch en vervolgens worden we door Stuart rondgeleid. The Glenturret, opgericht in 1763, is de oudste werkende distilleerderij van Schotland. Het is een prachtige boetiekstokerij, gelegen naast de rivier de Turret op 3,2 kilometer afstand van het dorp Crieff aan de rand van de Schotse Hooglanden. Het restaurant heet onlangs haar tweede Michelin ster mogen ontvangen, werkelijk uniek!

    Strathearn

    Vlakbij Perth, in het plaatsje Methven, is in een oude boerderij Strathearn Distillery gevestigd. Deze micro-distillery is opgericht in 2013 door David Lang en Tony Reeman Clark. Verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken is Angela Brown en tijdens ons bezoek was ook Lucie Stroesser, International Sales Manager aanwezig.

    Strathearn is klein, erg klein. De productiecapaciteit van Strathearn is vier octaves (kleine vaatjes van 50 liter) per week en de ruimte beslaat een wat grote woonkamer. Wat een verschil met Loch Lomond en geweldig om mee te maken. We passen met de groep nog maar net in de distilleerderij. Supergaaf!

    Foto 8 kopie

    Terwijl de regen zachtjes op ons neervalt, het is immers Schotland, vervolgen we onze reis naar de eindbestemming voor deze dag; Murraypark Hotel in Crieff. Echt een typisch Schots hotel, heerlijk landelijk en met een goed diner.

    Dag 3

    Lindores Abbey Distillery

    Vanuit het hotel naar Lindores, terug de Lowlands in…

    Lindores Abbey is de ruïne van een benedictijnenabdij uit de twaalfde eeuw. Willem I van Schotland schonk in de twaalfde eeuw het land waarop de abdij later gebouwd werd, aan zijn broer David, graaf van Huntingdon. Volgens een overlevering uit de vijftiende eeuw stichtte David de abdij als dank voor God, omdat hij een storm overleefde op zee bij zijn terugkomst uit het Heilige Land. De abdij had veel aanzien, was zeer rijk en had veel gezag over het omliggend gebied. In 1543 en 1559 werd de abdij tijdens de Reformatie geplunderd. In 1559 werden de plunderaars geleid door John Knox. Onder zijn leiding werden de boeken van de abdij verbrand. De oudste vermelding over het produceren van whisky in Schotland, betreft een tekst uit 1494, waarin een monnik van Lindores Abbey goederen bestelt om whisky te produceren voor Jacobus IV van Schotland. Tijdens de rondleiding krijgen we meer van dit soort anekdotes te horen en dat maakt het bezoek aan Lindores erg waardevol.

    Foto 9 kopie

    Falkirk Wheel & Kelpies

    En omdat het tijdens zo’n drie daagse niet alleen maar whisky is wat de klok slaat, ook wat diversiteit namelijk twee bijzondere ‘hotspots’ op weg naar het vliegveld van Edinburg. Allereerst het Falkirk Wheel wat een scheepslift is die het Forth and Clyde Canal verbindt met het Union Canal. De lift brengt boten 24 meter omhoog. Tot de jaren 30 gebeurde dat nog met 11 sluizen. Omdat het roteert is het een heel ingenieus apparaat geworden. Het wiel zelf roteert natuurlijk maar ook de twee bakken waar de bootjes in liggen roteren mee zodat de bak natuurlijk niet leeg kiepert. De hele operatie neemt zo’n 10 minuten in beslag. Vier minuten om de bootje in de sluis te laten varen en zes minuten om het wiel te laten draaien.

    Foto 10 kopie

    Vanuit de parkeerplaats van het Falkirk Wheel is het een klein stukje naar de volgende korte stop; de Kelpies. Volgens de legendes is een kelpie een watergeest die leeft in de buurt van meren, zeeën en moerassen. Het verhaal gaat dat een kelpie de gedaante aanneemt van een sterk paard en vervolgens lokken ze mensen het diepe water in om ze daar te verslinden. Gelukkig zijn het slechts verhalen! Wat zeker geen verhaal is, zijn de twee dertig meter hoge paardensculpturen, oftewel de Kelpies. De Kelpies zijn gebouwd in 2013 door kunstenaar Andy Scott. Zij verwijzen naar de legende maar ook naar de paarden die werden gebruikt voor de trekschuiten langs het kanaal van Edinburg naar Glasgow.

    En dan komt daar het moment dat we toch echt naar huis gaan, naar Edinburgh Airport. Inchecken, nog wat eten en naar de gate. Vanuit de gate weer terug naar de pub op het vliegveld want veel vluchten hebben vertraging vanwege het slechte weer boven Amsterdam. Ook onze vlucht heeft een uur vertraging maar als we dan uiteindelijk aankomen in Amsterdam, kunnen we terugkijken op een geweldige reis!

29 Nieuwe Vinologen

  • Teasertekst:

    Er zijn weer 29 geslaagden voor het Vinologenexamen van afgelopen 29 januari!

  • Tekst artikel :
    De heer M. Brautigam ALPHEN
    Mevrouw S.J. Joosten AMSTERDAM
    Mevrouw S.A.T.M. van der Meijden AMSTERDAM
    De heer D. Nijland AMSTERDAM
    De heer E. Pijs ARNHEM
    De heer W.M.W. Boltong DEN HAAG
    Mevrouw N.J. van Dijk DOETINCHEM
    De heer B. Dam EDE
    Mevrouw B.D.D.T.M. Mes EINDHOVEN
    Mevrouw VEG Mistrate Haarhuis ELST GLD
    De heer M. Noorlag ENSCHEDE
    De heer J. Wijma GRONINGEN
    De heer Y.B.P. Unett GRONINGEN
    De heer N.S. Oudejans HAARLEM
    De heer R.T. Ciggaar HAARLEM
    Mevrouw I. Jeurissen HOORN
    De heer M. Van Rooijen LAREN NH
    Mevrouw C.J. op der Heijde LEIDEN
    Mevrouw M.W.M. van Lent LICHTENVOORDE
    Mevrouw C. Buckers - Wessling MAASLAND
    De heer M.A. Kraaij OEGSTGEEST
    Mevrouw E.G.M. Hendrikx ROTTERDAM
    De heer S.G. van den Berg ROTTERDAM
    Mevrouw K.E. van Halteren ULFT
    Mevrouw M.P.C. Veerbeek UTRECHT
    De heer R. Huiskes UTRECHT
    De heer M.R. Claase UTRECHT
    De heer D.W.M. Wijman VALKENSWAARD
    Mevrouw M. Jansen VLAARDINGEN

In memoriam Gert Crum

  • Teasertekst:

    De Wijnacademie is zijn bevlogen en markante Bourgogne docent verloren. Gert Crum is vrijdag 19 januari aan de gevolgen van kanker overleden.

  • Tekst artikel :

    De Wijnacademie is zijn bevlogen en markante Bourgogne docent verloren. Gert Crum is vrijdag 19 januari aan de gevolgen van kanker overleden.

    Gert zou afgelopen maandag en aanstaande maandag voor het 40e jaar op zijn typische wijze zijn lessen verzorgen. Begin december liet hij ons weten dat het niet zeker was of hij dat nog zou kunnen. Ruim op tijd zodat we vervanging konden regelen. Al eerder had hij bedacht dat het zijn laatste jaar zou worden als docent en we waren natuurlijk van plan om daar aandacht aan te besteden. Helaas lukte dat net niet meer.

    Wat wel lukte is dat onze opleidingscoördinator Kathja samen met voorzitter Henrico vorige week bij hem langsgingen om hem voor zijn inspanningen voor de Wijnacademie te bedanken. En daarna ging Henrico afgelopen woensdag nog een keer, nu om hem de titel Vinoloog Honoris Causa uit te reiken, waar hij sterk van onder de indruk was. Overigens kreeg hij tegelijkertijd van Henrico en Peter van Houtert een zeer belangrijke onderscheiding van de Franse overheid uitgereikt. Zeer verdiend natuurlijk!

    Gert heeft zeer veel generaties aspirant vinologen op zijn bevlogen wijze kennis laten maken met de Bourgogne en daarmee met de bakermat van het begrip terroir.
    Dat terroir werd ook door zeer velen nader geëxploreerd tijdens de wijnreizen in de Bourgogne zelf, waar Gert pas echt in zijn element was: daar leek hij zo mogelijk nog enthousiaster en nog meer bevlogen!

    Een inmiddels vinoloog schreef naar aanleiding van de les van Gert: ‘Héél heftig. Hij is voor mij een groot voorbeeld hoe je met liefde en passie een waanzinnig goede les kunt geven. Respect als ik terugdenk aan zijn les Bourgogne. In één middag wist hij de hele kern waar het om draait over te brengen.’

    Gert deed meer dan lesgeven. Hij was journalist, schrijver van boeken en begeleider van proeverijen. Hij was terecht zeer trots op zijn boeken over Domaine de la Romanée Conti en zijn Champagne boek Le Réveil des Terroirs. Onder meer door deze geweldige boeken zal hij zijn invloed gelukkig nog lang over de Nederlandse wijnvelden laten gelden.

    Vaarwel Gert!

    Hanneke, de kinderen en overige familie en nabestaanden veel sterkte met het verwerken van dit grote verlies.

    Namens bestuur en medewerkers van de Wijnacademie,
    20 januari 2024

    Heleen Boom
    Fred Heemskerk
    Henrico van Lammeren
    Marieke Latijnhouwers
    Simonette Lock
    Birthe van Meegeren
    Kathja Rauch
    Joep Speet

38 Nieuwe Vinologen

  • Teasertekst:

    Er zijn weer 38 geslaagden voor het Vinologenexamen van afgelopen 2 oktober!

  • Tekst artikel :
    Mevrouw A.H. Van Eijk AMERSFOORT
    De heer P. Hardeman AMERSFOORT
    Mevrouw M.J.B. Elfrink AMSTERDAM
    Mevrouw J. van Bemmel AMSTERDAM
    Mevrouw H. Krim AMSTERDAM
    De heer J. Doorneweerd AMSTERDAM
    De heer A. Niesen AMSTERDAM
    Mevrouw A.R. de Groot AMSTERDAM
    De heer R.L.A. Keijer BUSSUM
    Mevrouw M.A. van der Kuip DEN HAAG
    De heer M.N.F. Hogendorp DIEMEN
    Mevrouw L. van Akkeren ENSCHEDE
    Mevrouw C.A.M.G. Peeters-Van Schijndel GEMERT
    De heer P. Kruithof GIETHOORN
    Mevrouw Q.C.A. Ingenhoest GOES
    De heer M. Harbers GRONINGEN
    Mevrouw S. Mebarki HUIZEN
    De heer B.J. Gardebroek KAMPEN
    De heer M. Hardey KUDELSTAART
    Mevrouw A.H.M. Fischer NIEUW SCHOONEBEEK
    Mevrouw L. Zaal-Tuithof NIEUWKOOP
    Mevrouw K. Samsom OUDENDIJK
    De heer M.L. van Duijn RIJNSBURG
    Mevrouw J. Rhijnsburger- Van Der Gugten RIJNSBURG
    De heer J. de Groot ROELOFARENDSVEEN
    De heer K. Weeterings SCHIEDAM
    De heer S.A. van der Steen SCHOONHOVEN
    De heer S.M. IJzerman STEENWIJK
    De heer S.P.J.M. Dankers TILBURG
    Mevrouw R.M.N.M. Rompelberg VALKENBURG AAN DE GEUL
    Mevrouw C.W.F. van Neutegem VALKENBURG ZH
    Mevrouw S. Appeldoorn- Siemelink VELP
    Mevrouw E.M.J. Rossenaar VOLENDAM
    De heer R.J.A. Schuringa VOORBURG
    De heer R. Diebels WAALRE
    Mevrouw L.A.A. Remond WOERDEN
    Mevrouw M.C. Wondergem WOERDEN
    De heer J.J. van Huffelen ZWOLLE

Magister Vini: Eric Ivens neemt begeleiding over van Lars Daniëls

  • Teasertekst:

    In september 2023 starten 21 kandidaten aan de volledig vernieuwde en uitgebreide Magister Vini opleiding van de Wijnacademie.

  • Tekst artikel :

    In september 2023 starten 21 kandidaten aan de volledig vernieuwde en uitgebreide Magister Vini opleiding van de Wijnacademie.
    Lars Daniëls was jarenlang dé spil binnen het Magister Vini traject als algemeen begeleider van de studenten. Ook aan de ontwikkeling van het vernieuwde programma en het samenstellen van de nieuwe studiegids, heeft hij een zeer belangrijke bijdrage geleverd.

    Vanwege drukke, andere werkzaamheden doet Lars een stap terug. Eric Ivens, Magister Vini sinds 2019, neemt de taak van studiebegeleider op zich. Eric zal een belangrijk aanspreekpunt zijn voor de 21 Magister Vini kandidaten.
    Het bestuur bedankt Lars voor zijn enorme inzet en is blij dat Lars als docent voor de Vinologenopleiding verbonden blijft aan de Wijnacademie.

Nieuwe penningmeester

  • Teasertekst:

    Fred Heemskerk is de nieuwe penningmeester van het Wijnacademie-bestuur

  • Tekst artikel :

    Anton van Balveren heeft in het bestuur van de Wijnacademie zeven jaar de functie van penningmeester bekleed. Fred Heemskerk is onlangs toegetreden tot het bestuur van de Wijnacademie en zal in november de taken van Anton overnemen. Fred is RegisterVinoloog, een ervaren bestuurder en ondernemer. Fred heeft een financiële achtergrond en is medeoprichter van het platform www.wesharewine.nl. Hij kijkt ernaar uit om samen met de overige bestuursleden en het secretariaat het onderwijs van de Wijnacademie nog beter en leuker te maken.

    Het bestuur bedankt Anton voor zijn waardevolle bijdrage aan het financiële- en IT- beleid en alle vernieuwingen bij de Wijnacademie. 

Nieuwe locatie Wijnacademie

  • Teasertekst:

    Nieuwe locatie Wijnacademie per 1 september 2023.

  • Tekst artikel :

    De afgelopen jaren hebben we constructief samengewerkt met Kontakt der Kontinenten. We gaven er les, je kon er nascholingen volgen en we hadden er ons secretariaat. In Covid-tijd pasten we in de planning van Kontakt der Kontinenten. Helaas bleek de planning voor komend jaar te knellen. Het werd lastiger voor de Wijnacademie om het jaarrooster te organiseren op deze plek. We verlaten daarom Kontakt der Kontinenten en strijken met het team en het secretariaat, 6 kilometer verderop, in Landgoed Dijnselburg neer. Een vergelijkbare setting met goede faciliteiten voor de Wijnacademie. Hier zullen vanaf 1 september alle lessen en nascholingen plaatsvinden. 

51 Nieuwe Vinologen

  • Teasertekst:

    Er zijn weer 51 geslaagden voor het Vinologenexamen van afgelopen 13 maart!

  • Tekst artikel :
    De heer G. de Vries AALSMEER
    Mevrouw P. de Vries - Scheelings AKERSLOOT
    Mevrouw L. van Hoegee - Vreekamp AMERSFOORT
    Mevrouw M.E.R.J. Luijten AMSTELVEEN
    Mevrouw I.C. Selderijk AMSTELVEEN
    De heer D.J.R. Walhof AMSTERDAM
    De heer Y.L.J. Kuijper AMSTERDAM
    Mevrouw R.D. Daniels AMSTERDAM
    De heer Y. Asselman BREDA
    De heer R.J.P. Boer BREDA
    De heer J.A.R. Huyts BROEKHUIZENVORST
    De heer E. Hulskamp BUNSCHOTEN
    De heer J.Y.S. Jeurissen BUSSUM
    De heer D. Hacke BUSSUM
    De heer M.A. Kroeskamp DEN HAAG
    Mevrouw V.L.C. Kruiper DEVENTER
    De heer P.L.M. Kraan GOUDA
    De heer S. Philipsen GROESBEEK
    De heer L.V. Booyens HAARLEM
    Mevrouw B.M.J. van Meegeren HAARLEM
    Mevrouw L. van Polen HARDERWIJK
    De heer R.O. Schotman HEEMSTEDE
    De heer L.W.M. Beekx HERTEN
    De heer R. Hogeland LEIDEN
    Mevrouw A.P.F. Paashuis MAASTRICHT
    De heer F.P.A. Steijn NIEUWVEEN
    De heer R. Thijssen NIJMEGEN
    De heer A.J. Jansen NIJMEGEN
    Mevrouw L.A.E. van Kleef ROERMOND
    Mevrouw C.J.T. Raben ROTTERDAM
    Mevrouw W.M.L. Lont- Janzing SCHALKHAAR
    De heer P.J. Lont SCHALKHAAR
    Mevrouw C.J.A. Broks SCHIJNDEL
    Mevrouw G.M.S. Bosloper 'S-GRAVENHAGE
    Mevrouw B.J. Meuwese TILBURG
    De heer T. Leijten TILBURG
    De heer W.A.M. van den Brandt UDEN
    Mevrouw E. de Goeij ULESTRATEN
    De heer W.W.M.J. Derks UTRECHT
    De heer J.H. Martens UTRECHT
    De heer A.H.A.M. Prins VIJFHUIZEN
    Mevrouw A. Breddels VOORBURG
    De heer A.Q. Blomaard VOORBURG
    De heer E. van Andel VOORBURG
    De heer D. Schraven VUGHT
    De heer J.H.A.A. Prins WASSENAAR
    De heer P.P.F. Noordover WASSENAAR
    De heer N. Doensen WEERT
    Mevrouw P.E. van Ockenburg - Sonnevelt ZWIJNDRECHT
    Mevrouw G.M. Scherpenkate ZWOLLE
    Mevrouw E.B. van den Noort ZWOLLE

Tim Monten ontvangt diploma Magister Vini

  • Teasertekst:

    Woensdag 15 maart jl. ontving Tim Monten het diploma Magister Vini uit handen van de voorzitter van de examencommissie Magister Vini, Gerhard Horstink. Het diploma Magister Vini is het hoogst haalbare Nederlandse diploma op wijngebied. Totaal telt Nederland nu 21 Magistri Vini.

  • Tekst artikel :

    Woensdag 15 maart jl. ontving Tim Monten het diploma Magister Vini uit handen van de voorzitter van de examencommissie Magister Vini, Gerhard Horstink. Het diploma Magister Vini is het hoogst haalbare Nederlandse diploma op wijngebied. Totaal telt Nederland nu 21 Magistri Vini.

    De diploma-uitreiking vond plaats in het ZiN Inspiratielab van Sligro in Veghel.
    Tijdens de bijeenkomst verdedigde Tim Monten zijn scriptie ten overstaan van de examencommissie Magister Vini en andere deskundigen uit de wijnbranche.

    Naast de examencommissie was ook de heer Gerd Brabant uitgenodigd om als prominent aanwezig te zijn en om vragen te stellen over de scriptie. Gerd Brabant is een expert op het gebied van Duitse wijn.
    De titel van de scriptie van Tim Monten luidt: ‘Für die Ewigkeit? De factoren van invloed op het rijpingspotentieel van droge en zoete Duitse Riesling’.

    De examencommissie beoordeelde de scriptie en de verdediging als uitstekend. ‘Tim is erin geslaagd om gecompliceerde biochemische materie overzichtelijk te presenteren en inzichtelijk te maken. Het geheel geeft aanleiding tot vervolgonderzoek waarvoor Tim meerdere aanbevelingen doet.’

    Het examen Magister Vini is het hoogste Nederlandse wijnexamen. Degene die het examen met succes afrondt, mag de beschermde titel ‘Magister Vini’ voeren. In 2004 is het examen voor het eerst afgenomen. Met het instellen van het examen Magister Vini werd invulling gegeven aan de wens van de wijnbranche om de wijnkennis in Nederland op een hoger niveau te brengen. Het examen Magister Vini voldoet aan de eisen op SDEN-niveau 5 zoals deze zijn vastgesteld door de Stichting Dranken Examens en Normering (SDEN).

    Alleen kandidaten die het vinologenexamen (SDEN-niveau 4) of een gelijkwaardig examen met succes hebben afgelegd, komen in aanmerking om deel te nemen aan het examen Magister Vini. Het begeleidingstraject wordt verzorgd door de Wijnacademie in Soesterberg. Vanaf september 2023 start de Wijnacademie een nieuw, uitgebreid lesprogramma voor de Magister Vini opleiding.

    Het theoretisch deel van het examen bestaat uit vier modules over de onderwerpen wijnbouw, wijnbereiding, markt & marktbewerking en actuele zaken. Het proeftechnisch examen van Magister Vini bestaat uit drie modules. Aan de hand van blindproeverijen moeten verschillende typen wijn worden herkend en/of beoordeeld worden op het gebied van leeftijd, ontwikkeling, bewaarpotentie, kwaliteit en commerciële reikwijdte. Na het succesvol afleggen van alle module-examens moet de examenkandidaat een scriptie schrijven en deze verdedigen tegenover de examencommissie Magister Vini.

    De scriptie van Tim Monten en die van de andere 20 Magistri Vini zijn te raadplegen via: https://www.magistervini.nl/scripties-mvers/.  

DE WIJNACADEMIE WISSELTROFEE 2023

  • Teasertekst:

    Graag stimuleren de Wijnacademie en de Stichting Dranken Examens en Normering (SDEN) de wijnkennis van middelbare hotelschoolstudenten.

  • Tekst artikel :

    Op 22 mei 2023 organiseren we daarom weer de Wisseltrofee. Hiervoor worden examens op SDEN-niveau 2 en SDEN-niveau 3 afgenomen voor de beste en meest bevlogen studenten op het gebied van drankenkennis. Iedere Middelbare Hotelschool heeft de gelegenheid om 2 studenten (op beide niveaus) aan deze examens deel te laten nemen.

    De PRIJZEN….
    De hoogst scorende deelnemer van het SDEN-niveau 2 examen krijgt naast de Wisseltrofee, een cursus Wijnbrevet aangeboden.
    De hoogst scorende deelnemer van het SDEN-niveau 3 examen krijgt naast de Wisseltrofee, de Vinologenopleiding t.w.v. € 4000,- aangeboden.

    Bent u wijndocent van een ROC maar heeft u geen uitnodiging ontvangen? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en we sturen u alle informatie toe!

    NB  Op de foto Jorn Batens van ROC Mondriaan in Den Haag die vorig jaar een plek op de Vinologenopleiding won!

VACATURE STICHTING WIJNACADEMIE - PENNINGMEESTER

  • Teasertekst:

    Voor haar bestuur zoekt de Wijnacademie per september 2023 een ervaren maar vooral bevlogen bestuurder in de rol van Penningmeester.

  • Tekst artikel :

    De Wijnacademie is de beste Nederlandse wijn en gedistilleerd opleider, op het hoogste niveau, gericht op (aankomend) professionals. De Wijnacademie heeft enthousiaste en kundige docenten en het meest complete, zelf ontwikkelde Nederlandse lesmateriaal op het gebied van wijn en gedistilleerd. De opleiding is niet gestopt na het behalen van het diploma; we bieden permanente educatie.

    Vacature Penningmeester

38 Nieuwe Vinologen

  • Teasertekst:

    Er zijn weer 38 geslaagden voor het Vinologenexamen van afgelopen 3 oktober!

  • Tekst artikel :
    Mevrouw E.E. Schopman AKERSLOOT
    Mevrouw S. Snijder ALMERE
    De heer P.A. Krijger AMSTELVEEN
    Mevrouw R.H.A. van der Linde AMSTERDAM
    Mevrouw S.J. Meijer AMSTERDAM
    Mevrouw G. van Ijzendoorn AMSTERDAM
    De heer J.W. Eikema AMSTERDAM
    De heer T.J. Elemans AMSTERDAM
    Mevrouw K. Bart CASTRICUM
    Mevrouw L.L. Brand DEN DOLDER
    Mevrouw M. Kregting DEN HAAG
    Mevrouw I. Littink - Rietman DOETINCHEM
    Mevrouw N.L. Jebbink DOETINCHEM
    De heer M.A.J.A. Meijer EDE
    Mevrouw J.H. van Doorn HAARLEM
    De heer P.P.C. Geerts HAARLEM
    De heer P. Willemsen HEELSUM
    De heer W.M.M. den Teuling KERKRADE
    Mevrouw A. van 't Veer - Dil KROMMENIE
    De heer N. Zonneveld LEIDEN
    De heer T. van den Broek MILHEEZE
    Mevrouw K. Vink NIJKERK
    Mevrouw M.T. Gerris OISTERWIJK
    De heer J.H. Studulski OUDERKERK AAN DE AMSTEL
    De heer M. Jansen PURMEREND
    De heer P.P.C. Fens RAAMSDONKSVEER
    De heer J.P. van den Oever RIJNSBURG
    De heer M.A. van der Drift ROTTERDAM
    De heer D.H.P. Weijers THORN
    De heer J.M. Kattestaart TILBURG
    De heer M.J.W. Deen TWISK
    De heer A.T.J. Wendriks UTRECHT
    Mevrouw I.W.J. Hovens VENRAY
    Mevrouw A.M.C. Snoek VOLENDAM
    Mevrouw J.J. Zitman VOORBURG
    De heer M.A.C. Dekker WOGNUM
    Mevrouw L. Schmaal ZAANDIJK
    De heer C.J.H. Donkers ZUTPHEN

Nieuwe gediplomeerden Vinologenexamen!

  • Teasertekst:

    Er zijn weer 41 geslaagden voor het Vinologenexamen van afgelopen 21 mei!

  • Tekst artikel :
    Mevrouw M.J.M. Kuipers ALMELO
    Dhr. B.N. de Haan ALPHEN AAN DEN RIJN
    De heer R. Ijzelendoorn AMERSFOORT
    De heer A.H. Förster AMERSFOORT
    Mevrouw S.M.F. Koot AMSTELVEEN
    Mevrouw L.R.M. van der Werf AMSTELVEEN
    Mevrouw K.S. van Schaik AMSTERDAM
    De heer A.P.D.G. Sahl AMSTERDAM
    Mevrouw S. ten Boom AMSTERDAM
    Mevrouw S Verhagen AMSTERDAM
    Mevrouw J.E. Rijkers AMSTERDAM
    De heer B.M. van der Burg AMSTERDAM
    Mevrouw F.E.O. Griep BLOEMENDAAL
    De heer A. Tresfon BOSCH EN DUIN
    De heer R Remijnse BOXMEER
    De heer E.A.E. Rottier BUSSUM
    Mevrouw F.M. Versteegh DEN HAAG
    Mevrouw M. Luursema DEN HAAG
    De heer J.F. Harshagen DEN HAAG
    De heer M.M. Kardienaal Dordrecht
    De heer J.G. Degen EDE
    De heer R.W. Wolfswinkel EGMOND AAN ZEE
    De heer J. Blom FEANWALDEN
    Mevrouw M.R. Mols-Jansen HOLTEN
    Mevrouw E.E. de Mönnink - Brockhuis HOLTEN
    Mevrouw M.I.J. Kools KERKDRIEL
    Mevrouw K.E. Krol LEIDEN
    De heer P.B. Béatse MAASTRICHT
    De heer P. Rijnhout MAASTRICHT
    Mevrouw D.J.G. Cornips MAASTRICHT
    Dhr. E. Brons NIJKERK GLD
    De heer G.A.M.M. van de Wouw NUENEN
    De heer R. van der Toolen PIJNACKER
    Mevrouw K.W.A. van Harten ROTTERDAM
    De heer J. Stelpstra ROTTERDAM
    De heer J. Riga SOEST
    Mevrouw M. Aleman WAGENINGEN
    De heer Y. Krassenberg WARNSVELD
    Mevrouw H. van Genderen - Dam WAVERVEEN
    Mevrouw M.J.E.E.S. Winkels-Dunsbergen ZOETERMEER
    De heer G. Springeling ZWOLLE